”LO måste följa kongressbeslutet”

2012-12-17 08:11:48

foto: Ada Salomón
Bild från protest mot Almegas konferens ”Perspektiv på den Svenska välfarden” utanför Hotell Clarion i Stockholm den 5 december.

En viss nervositet sprider sig i väntan på LO:s välfärdsutredning och LO-styrelsens ställningstagande till LO-kongressens krav på non-profit inom skattefinansierad skola, vård och omsorg.

”LO måste våga följa kongressbeslut”, lyder ett uttalande som antogs den 21 november av Seko Postens representantskap för 16 000 medlemmar. I uttalandet säger postens fackliga representanter ”att många medlemmar och förtroendevalda reagerat med både förvåning och ilska mot att LO:s ordförande i egenskap av ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott, har ställt sig bakom partiets hållning i frågan”. Efter att ha konstaterat att denna ligger långt från LO-kongressens kallas den nye LO-basen Karl-Petter Thorwaldssons medverkan till denna innan LO:s eget förslag är preciserat ”milt sagt uppseendeväckande”.

I uttalandet frågar man sig också hur Thorwaldsson ska agera om LO:s utredning går längre än partiets. ”Om vi ska kunna behålla och rekrytera medlemmar krävs det stöd från ett LO som är fristående från partipolitik och som driver medlemmarnas uppfattning, samt följer kongressbeslut”.
Offensiv kunde redan i förra veckan berätta att LO:s ungdomsforum med 240 fackligt aktiva ungdomar enhälligt ställde krav på LO-styrelsen att stå fast vid LO-kongressens non-profitlinje. ”En välfärd utan vinstuttag är en ödesfråga för vår generation och de generationer som kommer efter oss”, heter det i uttalandet, som också slår fast att ”non-profit” inte är ”some profit”. Uttalandet, som formulerats av kommunalaren Bilbo Göransson, har också välkomnats av de ungdomsansvariga inom de så kallade 6F-facken Byggnads, Elektrikerna, Målarförbundet, Seko och Fastighets.  

När detta skrivs har LO:s välfärdsutredning ännu inte presenterat sitt förslag, som utlovats till december. Enligt en uppgift i Sekotidningen kommer LO att invänta Kommunals slutsatser innan man presenterar sin egen utredning. Offensiv har inte kunnat få någon bekräftelse för detta från LO, men att det är klart oroande är självklart, då det var Kommunals ordförande Anneli Nordström som hårdast stred för den linje från LO-styrelsen som under stort jubel avslogs av en så gott som enig LO-kongress.
Anneli Nordström har trots stark kritik fortsatt att försvara vinster i välfärden, och deltog i alla fall enligt programmet till och med som enda fackliga företrädare i Almegas stora vinstkramarkonferens på Hotell Clarion i Stockholm.
Kommunals egen tidning Kommunalarbetaren (KA) fortsätter trots detta att publicera viktiga artiklar om privatiseringarnas konsekvenser för arbetsvillkoren. I det senaste numret visas hur privatiseringarna slår undan benen för det centrala kravet på rätt till heltid. Enligt de konsulter som Västerås kommun med en hög andel privata utförare anlitat strider kraven på rätt till heltid mot Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Lagen om valfrihet (LOV). Och då kan man heller inte införa rätt till heltid enbart i kommunala verksamheter, eftersom man då skulle förlora alla upphandlingar mot billigare privata utförare – d v s om man inte vill jobba på två arbetsplatser, fler nattpass och delade turer o s v.  
KA skriver också om det storbråk som utbrutit sedan Arriva efter en upphandling där man dumpat priset långt under alla konkurrenter övertog driften av bussgaraget i Råsta i Solna. Enligt KA jäser det så mycket bland de 600 anställda att förbundet har beslutat att ha personal från förbundskontoret på plats på garaget.

– Arrivas beteende och bemötande mot oss är bedrövligt. Och vi hinner inte med våra kisspauser, citeras en av förarna.
Andra nygamla vinterskandaler i spåren på privatiseringar som också fått medialt genomslag är nya avslöjanden om den undermåliga sjukhusstädningen och den fallerande järnvägstrafiken.
I takt med att Socialdemokratins opinionssiffror åter börjat vika neråt har också oron börjat sprida sig i S-leden. Och på Arbetet Debatt är tonen i ett inlägg från den f d LO-utredaren Ingemar E L Göransson svidande: ”Socialdemokratin i dag lyckas inte ens särskilja sig på avgörande punkter från den rådande ortodoxin att acceptera den marknadsliberala samhällsordningen där medborgarrätt blir konsumenträtt, där varje mänsklig relation blir en ekonomisk dito och medborgerlig rätt blir en fråga om privat marknadslösning. Ett samhälle där allt har ett pris och inget har något värde.”

Det är i detta läge absolut nödvändigt att nätverket Välfärd utan vinst och andra som inser frågans betydelse kan ta nya initiativ för att ge röst åt gräsrötternas kritik.
– I februari brukar de flesta fackliga sektioners årsmöten ligga. Om var och en skrev en motion om att årsmötet ska uttala sitt stöd för LO:s non-profitlinje och för välfärd utan vinst, skulle förbundsledningar och kommande S-kongress drunkna i opinionsyttringar för upprustad gemensam välfärd och mot privatiseringar. Börja plita på motionen nu! uppmanar Göran Gustavsson, en av initiativtagarna till nätverket Välfärd utan vinst.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!