LO Stockholm stödjer 21 september: ”Slaget om välfärden en ödesfråga”

2013-09-11 09:19:38


Den 21 september samlas folket för att återigen ryta ifrån. Det utbredda missnöjet över vinstuttag, nedskärningar och privatiseringar är överväldigande.

Både Fredrik Reinfeldts Alliansregering och Stefan Löfvens socialdemokrater hoppas kunna sopa den ödesdigra frågan om vinster i välfärden under mattan i nästa års valkamp. Att detta inte ska lyckas är en målsättning för den unika Folkkampanj för gemensam välfärd (valfardskampanjen.se) som just nu mobiliserar brett inför en manifestation med starka appeller, artister och demonstrationer med diverse upptåg i minst tio svenska städer den 21 september.

Det kan bli startpunkten för en ny gräsrotsrörelse av största vikt för Sveriges framtid. Särskilt viktigt blir om kampanjen nu också kan sporra de fackliga organisationerna som LO och Kommunal till att mobilisera sina medlemmar sida vid sida med alla sociala nätverk och ­organisationer med hjärtat till vänster till mäktigt stöd för sina kongressbeslut om en non profit-linje.
I Göteborg, Uppsala och ­möjligen även Stockholm talas om idéer som att sätta en jättestor symbolisk boll i rullning framför demonstrationstågen. En annan idé är att göra demon­strationen i Stockholm till ­historiens största tipspromenad med frågor om vinster i välfärden upphängda på stora plakar längs marschvägen. I Luleå planerar teaterelever att klä ut sig till ett direktörståg för vinster.
Kampanjens alla aktiva landet runt inspireras av att LO-distriktet i Stockholms län tydligt uppmanar ­alla förbundsavdelningar att delta i manifestationen genom att sluta upp i ett fackligt block i ­demonstrationen som arrangeras av SEKO:s avdelning i Stockholm.
”Privatiserings- och nedskärningspolitiken inom välfärdssektorn har medfört att det idag råder kris i stora delar av skolan, vården och omsorgen. Anställda går på knäna och elever, patienter och brukare far illa när ägarvinster blir välfärdens ledstjärna.
Slaget om en behovsstyrd – icke vinstdriven – välfärd är i slutänden en ödesfråga om vilket samhälle vi vill leva i. Vi har ett kongressbeslut om att verka för en ickevinstprincip och nu är det dags att omsätta beslutet i praktiken”, heter det i brevet till ­Stockholms fackföreningar och LO-sektioner.

Förutom i Stockholm har även SEKO:s avdelningar i Mellansverige, Uppland och Mellannorrland ­anslutit sig, liksom GS-fackets avdelning för grafiker och skogsarbetare i Östra Svealand. Inom SEKO i Stockholm gör också postklubben i Södra Stockholm och klubben på den stora postterminalen i Årsta särskilda ansträngningar för att mobilisera sina hundratals medlemmar till manifestationen.
Tunnelbanefacket Seko klubb 111 har också beslutat att delta bakom sin röda banderoll med texten ”Stoppa privatiseringarna”.

Även riksavdelningen för tjänste­mannafacket ST inom universitet och högskolor, som reagerat starkt mot regeringens planer på att göra univer­sitet och högskolor till stiftelser, har uttalat sitt stöd till kampanjen.
I ett märkligt försök att lägga krokben för mobiliseringen har den ombudsmannatunga ledningsgruppen i Kommunal Stockholm ­förklarat att den inte ställer sig bakom, och att man istället ska fokusera på sin egen kampanj om värdighet i välfärden som ingen hittills har lagt märke till. Men i Umeå är Kommunal med, och i Uppsala har kampanjmöten hållits i Kommunals lokaler…
Ytterligare 30 000 flygblad ska nu delas ut i Stockholm under rusnings­trafiken den närmaste veckan, och nästan lika många i Uppsala.
På onsdagen (den 11 september) har SEKO i Stockholm inbjudit alla aktivister i kampanjen till en gemen­sam plakat- och banderollverkstad i sina lokaler i Solna.
– Vi möter stort intresse, säger även läkaren och folkhälsoforskaren Ida Linander i Umeå, där kampanjen drivs av Socialistiska läkare och Socialistiska sjuksköterskor med stöd av Kommunal och Jordens vänner.
Förutom en rad representanter för personal- och brukargrupper, kommer här och där även en del kändisar att tala som poeten och författaren Peo Rask i Luleå, ETC-chefen Johan Ehrenberg och S-debattören Daniel Suhonen i Stockholm, som idag jobbar för 6F-fackens tanke-smedja Katalys.

I Göteborg öppnas manifestationen av Claes Malmberg, som följs av appeller av sjuksköterskeupprorets Cie Rosenqvist, boendestödet ­Emma Öman, läkaren Simon Larsson och föräldern Johannes Lundberg med flera.
I Helsingborg talar den före ­detta S-riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand.
Flera sociala personal- och brukarnätverk och organisationer i ­hela landet som Rädda vården i Malmö, Attac, Jordens vänner, Solrosuppropet, Resurs, Folkrörelsen Nej till EU, Studenter mot rasism, Elevkampanjen, Nätverket Järvas Framtid mobiliserar också, liksom invandrarföre­ningar som Latinamerikagrupperna i Sverige och iranska organisationer som Shora och IKP.

Den 21 september stöds även i ­hela landet av såväl partilösa och miljöak­tivister som kritiska socialdemokrater och ett stort antal vänsterorganisationer, alltifrån avdelningar inom V, SP, KP, Skp och RS till Grön ungdom i Luleå.
Sedan förra veckan har också en tionde ort tillkommit, Västerås. Även Gävle, där Socialistiskt forum hålls denna helg, kan komma att ansluta sig.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!