Löfvens talande tystnad i Iran

2017-02-15 16:45:57

foto: Phil Jamieson / Flickr CC
Löfven var fåordig om bristen på fackliga rättigheter i Iran

Offensiv följer upp granskningen av Stefan Löfvens och svenska storföretags säljarresa i Iran. Mernosh Shafiea från Shora höll i förra veckans demonstration mot resan. Vad har reaktionen i Iran varit?

– Alla tidningar i Iran har gjort en stor sak av att regimen har fått ett besök av en uttalat feministisk regering. Att de elva kvinnorna i delegationen, med handelsminister Anna Linde i spetsen, hade slöja på sig under hela besöket, ses som en bekräftelse.
– Regimen söker legitimitet. Det har varit mycket propaganda kring det svenska besöket i Iran – att de till och med träffade ayatolla Khamenei, den religösa makttoppen. Det är det inte många statsledare som har gjort.

– Kvinnor räknas som halvmänniskor i Iran. Massor av arbetaraktivister sitter i fängelse. Stefan Löfven säger att det är bra att Scania är där – men lastbilarna kommer att användas i förtryckets tjänst. Det har förekommit att bilarna med lyftkran har använts i offentliga avrättningar.

I en DN-artikel med rubriken ”Löfven
fåordig om Irans antifackliga förföljelser” framgår det tydligt hur statsministern på sin och företagens exportresa i Iran undgick det faktum att
diktaturen inte tillåter oberoende fackföreningar.
”När frågan om myndigheternas förföljelse av fackligt aktiva i Iran kom upp, svarade den före detta Metallordföranden Stefan Löfven fåordigt:
– Iran har sina nationella regler, jag kan dem inte i detalj. Men det är bra att Scania är här. De har högt anseende och sprider de värderingar som gäller på den svenska arbetsmarknaden.”

Socialister med bakgrund i Iran hade legat på LO om att de borde åka med på resan.
Efter motstånd från Svenskt Näringsliv fick Anders Ferbe, IF Metalls nuvarande ordförande, åka med.
Men sedan visade det sig att träffen med oberoende fackföreningar i Iran inte blev av. Allt Ferbe gjorde då var att lämna över ett brev adresserat till facken. Att Löfven inte skulle känna till detta förefaller osannolikt.

Förtrycket har inte tystat arbetarkampen, så inte heller tystnad kan S -ledarna skylla på.
Mernosh Shafiea berättar att 2016 var året med flest arbetarprotester någonsin och att protesterna fortsatt stegras varje dag även i år. Däremot är det svårt för kampen att avancera då själva organiseringen är mycket svag. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!