Lönedumpning – regeringens nästa steg?

2008-06-25 14:03:32
Allt fler fackligt aktiva är oroliga för kommande lönedumpning. Ett skäl är Lavaldomen där EU-domstolen försvårat för svenska fackföreningar att utlysa konflikt då utländska företag dumpar lönerna på arbetsplatser i Sverige. Ett annat skäl till oro är arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins uttalande nyligen om varför de så kallade nystartsjobben inte blivit fler.

Littorins förklaring var att småföre­tagare dragit sig för att nyanställa på grund av regeln om att lönerna ska vara kollektivavtalsmässiga. ”Den re­geln kommer nu att slopas, troligen om en månad”, förklarade han, enligt LO-Tidningen.
Nystartsjobben infördes vid årsskiftet som ett av regeringens vapen mot arbetslösheten. En ­arbetsgivare som anställer någon som stått utanför arbetsmarknaden i mer än ett år slipper betala arbetsgivaravgift under lika lång tid som personen ­varit utan arbete. Dock högst ett år för den som är mellan 20 och 24 år och som mest fem år för den är som är 25 år eller äldre.

Nystartjobben floppade

Hittills har bara 2 578 personer fått ett nystartsjobb, enligt Dagens Arbete. Än är det alltså långt kvar till målet på 10 000 nystartsjobb i månaden.
– Regeringen säger en sak och gör en helt annan. Att lönerna för nystartsjobb inte ska vara kollektivav­talsmässiga öppnar för löne­dump­ning. Vilken grupp står näst på tur? Funktionshindrade?, undrar Berit Högman, socialdemokraternas nya talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor, i LO-Tidningen den 16 juni.
Frågan som många ställer sig är förstås: Hur tänker s-ledningen och den fackliga ledningen agera för att förhindra utvecklingen av allt mer antifackliga åtgärder och allt fler exempel på lönedumpning?

LO undviker strid

Tyvärr visar den nyligen genomför­da LO-kongressen att ledningen undviker att blåsa till strid.
Det fanns förslag som uttryckte oron bland medlemmarna, men dessa förslag bemöttes av LO-ledningen med motförslag som innebar en ”urvattning” (se artikel Offensiv 803).
Även s-ledningen är livrädd för att fackets medlemmar ska engageras i en aktiv kamp mot högerpolitiken. En sådan höjd kampvilja skulle ju riskera att leva kvar även efter s-valsegern 2010, och vändas mot dem själva då sveken börjar ­komma.
Nu måste steg till kamp tas underifrån där en idé kan vara ­protester den 16 september då riksdagen öppnar efter sommaruppehållet.

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!