Luleå: 80 lärarjobb hotas

2007-04-18 14:17:57
Nu har den socialdemokratiska ledningen i Luleå kommun fått ”solsting”. Det senaste förslaget är att 80 lärartjänster ska bort, och det kommer från skolledningen i Luleå kommun. Lärarförbundets ordförande Ewa-May Hedenström säger i NSD den 11 april 2007 att ”Det kommer att leda till försämrad kvalitét på undervisningen” i Luleås grundskolor.

Pojkar och flickor i Luleå kommun vill nog inte ha denna stressiga och omänskliga miljö som är den verklighet som många elever växer upp i.
Skolchefen Sture Bryggman i Luleå tycker ändå att 80 lärartjänster är för många, eftersom han säger att elevantalet i grundskolorna ska minskas.
När antalet elever minskas kan man behålla lärarna och få en högre lärartäthet. Det behövs efter år av skolnedskärningar.
Undersökningar i Luleås skolor visar att det finns barn och tonåringar som mår psykist och fysiskt dåligt. Fler lärare, kuratorer, skolsköterskor och kamratstödjande personal skulle lösa många av de problemen. Både elever och skolpersonal drabbas av den stressiga skolmiljön.
Vill vi verkligen ha en sådan skola? Svaret borde vara för alla ett självklart nej! Klart vi inte vill!

Vilken skola vill vi ha?

Vi har bra utbildade lärare i Luleå som behövs för elevernas utveckling. De lärare vi har arbetar hårt för att klara av undervisningen och samtidigt försöka ersätta elevvårdande personal. Vuxna som lyssnar och vägleder ungdomar behövs. Små ord kan såra mer än man tror, så språket barnen lär sig under uppväxten är enormt viktigt.
En enkel lösning på de sociala problemen är att tillsätta kuratorer – kamratstödjande – så får lärarna ”göra sitt jobb”, för föräldrarna måste ju också vara på sina jobb.
Så stoppa detta idiotiska förslag, Sture Bryggman, skolchef i Luleå kommun.
Det blir protester – räkna med det. Vi ger oss inte!

Elisabet Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!