Luleå: Äldrevårdsupprorets film polisanmäls av S-styret

2019-01-16 11:00:10

foto: Liv Shange Moyo
Kommunstyret i Luleå försöker hota och skrämma de aktiva i Äldrevårdsupproret till tystnad med en polisanmälan.

Luleå kommun har polisanmält Äldrevårdsupprorets (ÄVU) film för ”hot mot förtroendevalda” i ett uppenbart försök att tysta och avleda uppmärksamhet från nätverkets brett förankrade krav på att kommunen ska satsa mer, inte mindre, på äldrevården.

Äldrevårdsupprorets andra demonstration den 2 februari rycker närmare, efter att S-styret med stöd av M i november drev igenom en drastisk nedskärningsbudget som innebär ytterligare hårda slag mot äldrevården och övrig välfärd i kommunen.
En video som undersköterskan William Larsson har gjort uppmanar på Äldrevårdsupprorets facebooksida alla lulebor att sluta upp i demonstrationen. Till tonerna av Bob Dylans Masters of war varvas scener från krigsfilmen Rädda menige Ryan med bilder på Luleås tre kommunalråd, filmklipp med en slipsförsedd ”pamp” som gör tydligt att han vill förstöra äldrevård, förskola, fritids och välfärd, samt bilder och klipp från Äldrevårdsupprorets demonstration och möten.
Filmen har legat uppe sedan i december och har bara mötts av positiva kommentarer.
Enligt Rikard Aspholm, Luleå kommuns säkerhetschef och aktiv socialdemokrat, har filmen ett hotfullt budskap.

Rättvisepartiet Socialisternas fullmäktigeledamot Liv Shange Moyo, aktiv i Äldrevårdsupproret och som syns i ett av filmklippen, nämns också i tidningens rapportering.
– Jag tycker symboliken i filmen är jättetydlig – att kommunledningen har förklarat krig mot äldrevården och mot välfärden. Det finns inte en tillstymmelse till hot, säger Liv i en kommentar.
– Visst kan vissa kanske tycka att det är magstarkt med krigsscener, men det är ju trots allt fiktion medan verkliga människor faktiskt far illa av S-M-styrets underfinansiering av äldrevården, tillägger Liv och fortsätter:
– Tvärtom är det ju Luleå kommun som tar till hotfulla metoder genom att försöka tysta sina anställda med den här bisarra anmälan, som också är ett rent  hån mot de som faktiskt utsätts för verkliga hot.

– Det är en farlig trend att styrande politiker ”skriker varg” om ”hat och hot” istället för att bemöta kritik från de som berörs av deras beslut, som vi har sett prov på i samband med BB-ockupationen i Sollefteå, i vårdprotesterna vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och nu även i Luleå.
Luleås kommunledning har flera gånger tidigare kritiserats för bristande lyhördhet och tolerans inför folkliga protester, till exempel i samband med rörelsen mot ”Framtidens skola” och då anställda har kritiserat den förda politiken.

William Larsson, som skapade och la upp filmen:

Hur tolkar du kommunens beslut att polisanmäla filmen?
– Som ett hot mot demokratin och vår rätt att uttrycka oss.

Vilken respons har du och Äldrevårdsupproret fått efter anmälan?
–  Bra för både vår och min del. Gamla vänner och bekanta jag inte har hört av på åratal har gett stöd samt helt okända människor från södra Sverige. ÄVU har fått ett större stöd samt en större uppslutning till demonstrationen och många fler underskrifter.

Känner du någon oro över vad som kan följa av polisanmälan?
– Ja och nej. Jag har inte hört något från polisen och jag tror inte de kommer höra av sig heller. Och om så blir fallet kommer jag skaffa juridiskt ombud och ta striden. För jag har inte hotat någon!


”Vi låter oss inte tystas!”

”Vi låter oss inte tystas! Luleå kommuns polisanmälan mot en film på Äldrevårdsupprorets facebooksida som uppmanar människor att demonstrera för mer resurser till äldrevården är ett uppenbart försök att tysta våra protester mot nedskärningarna.
Bara den som inte vill förstå kan inte förstå filmens budskap: att politikerna som styr Luleå har förklarat krig mot äldrevården.

Det finns inget hot mot någon, inte i filmen och inte i de stora, fredliga protester som Äldrevårdsupproret anordnar. Omkring 2 000 personer står bakom Äldrevårdsupproret. Vi har demonstrerat, haft möten och sökt dialog med politiker och chefer utan att det någonsin har framförts några hot.
Polisanmälan handlar istället uppenbarligen om politikernas rädsla för att många vill vara med på vår demonstration nummer två den 2 februari.

Vårt svar är: Vi låter oss inte tystas! Vi uppmanar alla lulebor att sluta upp med oss för att kräva att äldrevården måste få kosta, stopp för nedskärningarna – lördag den 2 februari kl 13 vid Gula Paviljongen!”

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!