Luleå: Busspassagerare med barnvagn får inte längre åka gratis

2008-10-22 22:25:36
Personer med barnvagn får inte längre åka gratis på bussarna i Luleå. Detta gäller från den 20 oktober. Det innebär en klar försämring för barnfamiljer, både ekonomiskt och praktiskt.

Från och med i måndags måste föräldrar som stigit på med barnvagn bak i bussen i Luleå åter gå fram till chauffören för att betala.
Detta förlorar alla resenärer tid på, särskilt när det är mycket folk på bussen som man måste tränga sig förbi, och det skapar oro för föräldrarna när de måste lämna sina barn ensamma bak i bussen.
Föräldrar som inte har råd med bil drabbas extra hårt.
– Detta är för j-gt, säger Paula Dahlberg, nybliven mamma i Luleå.
– Min sambo studerar och vi kommer inte att ha råd att åka till stan mer än ett par gånger i månaden. Dessutom är det inte säkert att man får åka med, för i bussarna finns bara plats för två barnvagnar. I lördags blev vi tvungna att gå in till stan eftersom det inte fanns plats för vår barnvagn på bussen.
Luleå Lokaltrafiks vd Agne Björk hänvisar till att det inte är gratis för personer med rullatorer och rullstolar.
– Då bör även barnvagnarna betala, av rättviseskäl, säger han.
Paula Dahlberg avvisar helt rättvi-seargumentet och säger:
– I stället borde det ha vara gratis för dem med rullatorer och ­rullstolar också.
– Detta är ett steg i fel riktning, både ur rättvise- och miljösynpunkt. Istället borde man sträva efter att gö­ra kollektivtrafiken avgiftsfri för alla, säger Jonas Brännberg, småbarnspappa och gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfull- mäktige i Luleå.
Signe Engström
Erland Gadde

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!