Luleå: Dagis i kläm

2010-11-17 15:25:27
Besparingarna på förskolan i Luleå betyder att föräldrar måste betala taxa hela året, att barnpengen minskas med 2 750 kronor per barn, att gratis blöjor försvinner och att barn- och utbildningsförvaltningen har ett sparkrav på 0,5 procent för år 2011.

Offensiv har intervjuat tre heltidsanställda som jobbar inom förskolan i Luleå, som alla velat vara anonyma, om hur besparingarna i förskolan har påverkat verksamheten.
De berättar att de är tre heltidare på 17 barn, men ofta är det bara 2 heltidare på 17 barn då det har tillkommigt extra arbetsuppgifter som de inte tycker att de ska göra, som administrativt arbete, att beställa vikari­er och vaktmästare samt att fakturera för dessa.

Det är även svårt att få vikarier, vilket i sig är ett stort stressmoment.
– Allt detta extra arbete sker via mail eller fax och tar extremt mycket tid från de som jobbar. När någon av dem har arbete vid datorn görs detta i samma rum där barnen är, så att de har möjlighet att hjälpa till. Arbetsklimatet har blivit stressigare och svårt att hinna med och ofta känns det som att vi inte hinner göra någonting klart, säger en förskollärare.
– Eftersom det har dragits ner på städning så måste vi ibland även ta hand om städarbete.Vi dokumenterar även arbetet både för barnens skull, men även för föräldrarna, så att de ska kunna se vad vi gör, säger en av hennes kollegor.

– Utöver de 17 barnen vi har så kan vi även få fler då barnlediga och arbetslösas barn räknas som ”halva” barn, så vi kan få ta hand om uppemot 21-22 barn, något som gör det svårt att se alla barn, berättar en an­nan och fortsätter:
– Vi vill ha mindre barngrupper så att vi hinner med att lära barnen att kunna göra saker själva.
Alla tre håller med om att barnen alltid kommer först, men att det har blivit allt svårare med all stress som tillkommer.

– Vi vill att de ska ha ett säkert klimat och att alla ska kännas sig välkomna och ha roligt.
En av de vi träffar vill att politiker­na ska komma ut på förskolorna för att se verkligheten för dem som jobbar. Att det inte är en dans på rosor.
Hon uppmanar politikerna att komma vid 11-12-tiden, då det är som mest stressigt.
– De vill att 15 barn ska vara gränsen per avdelning plus personal som kan täcka upp, men även en särskild som har hand om det administrativa arbetet.
De Offensiv har pratat med har jobbat inom förskolan länge och de vittnar om att det hela tiden har blivit sämre.
– Det är svårt att komma ihåg hur det var när det var bättre, då det ständigt har blivit sämre.
Sara Lindelöf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!