Luleå: Ilskna lärare säger ifrån

2008-11-12 16:52:36
Stämningen bland lärarna var ilsken, många uttryckte att nu får det vara nog, skolan klarar inte av mer nedskärningar.
– Jag är här för att visa mitt missnöje. Nu är måttet rågat, det finns inget att spara på längre, sa Pernilla Wikström, lärare i grundskolan.
– Det är dags att se över om man vill ha en skola. Barnen är vår framtid och det är värt att kämpa för. Skolan har drabbats av neddragningar i femton år och nu känner vi att de aviserade nedskärningarna är orealistiska. Nu är gränsen nådd om man ska ha fortsatt kvalité i skolan, sa Ulrika Bäckström som är förskolelärare, förälder och förtroendevald i Lärarförbundet.
Talkörer som ”Satsa på skola och barnomsorg – sparförslag i papperskorg” ekade mellan husen på Storgatan. Sossarnas lyxprojekt med Coop Arena kritiserades på ett plakat där man kunde läsa ”Satsa på skolan, kunskapens arena”.
Väl vid stadshuset fylldes sessions­salen till sista plats. Där ställde man kommunalrådet Karl Petersen (s) till svars, som fick det minst sagt svettigt. Med darr på rösten försökte Karl Petersen prata sig ur situationen med tomma ord och hot om att protester som lyfter fram problem gynnar fri-skolorna.
– Jag blir ledsen när det framställs som att vi har världens sämsta skola. Vi får inte klaga på skolan, då riskerar vi att tappa mer elever till friskolorna. … Oron är onödig, tjänstemannaförslaget som finns är främmande för mig, det är det värsta tänkbara scenariot. Vi ska fortsätta att satsa på skolan, svarade Karl Petersen.

– Vi bryr oss om skolan, därför har vi startat denna aktion. Vi hoppas att du håller fast vid löftet om att kasta sparkravet i papperskorgen, sa Lennart Petterson, som är en av initiativtagarna till skoluppropet som spridits. Sammanfattningsvis innebar Karl Petersens svar att han tar avstånd från tjänstemannaförslaget, som endast ett värsta tänkbara scenario, men att nedskärningskravet står fast.
– Vi måste diskutera effektiviseringar på alla områden, alla måste hjälpa till att spara, sa Petersen.
Lena Heikka, ordförande i Lärarnas Riksförbund, tog till orda och presenterade ”en mycket viktig person som har något att säga till kommunalrådet”. En tjej på 7 år frågade:
– Varför tar du bort lärare i våran skola egentligen?
En av åhörarna reste frågan om att skolan borde vara statlig.
– Det vore inte bättre, tror ni verkligen det? sa Karl Petersen och möttes av ett överväldigande ”JA” från å- hörarna.
De som jobbar i verksamheten är de som vet bäst. Det fungerar inte med mer nedskärningar, flera bjöd in kommunalrådet till deras skolor för att se själv.
– Vi har drabbats av osthyveln i 10-15 år, vi klarar inte mer nedskärningar i skolan! Om nedskärningen på 1,4 procent som det talas om, genomförs så vet jag inte hur det ska fungera, sa Gudrun Medman, lärare och fackligt förtroendevald.
– Vi ska fortsätta att granska budgeten och alla steg ni tar, avslutade Lennart Pettersson.
 
Torsdagens demonstration var en stor framgång, och ett mäktigt första steg i kampen mot skolnedskärningarna. Över 450 i en demonstra- tion i Luleå tillhör inte vanligheterna.
Nu måste protesterna fortsätta. Nedskärningspolitikerna kommer in­te att backa i första taget. Fortsatt kamp behövs. Även elever måste del­ta i protesterna. Elevkampanjen i Lu­leå har till exempel skrivit ett uttalan- de mot skolnedskärningarna.
Det går att stoppa skolnedskärningar! I Umeå till exempel stoppade man ett stort nedskärningspaket för några år sedan genom en lärarstrejk och elevdemonstrationer.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!