Luleå laddar för protester mot kommunens omfattande skolslakt

2015-10-15 14:31:21
Hundratals föräldrar, elever och andra berörda har engagerat sig mot planen på att stänga tio skolor, två högstadier och flera förskolor i S-styrda Luleå kommun.

Den 6 oktober inleddes en serie ”medborgarmöten” som ska slutföras den 10 november. Därefter ska ett slutgiltigt förslag utformas för presentation inför Barn- och Utbildningsnämnden i februari. Sen ska kommunfullmäktige ta beslut. Det första medborgarmötet i Sunderbyn, där en skola, ett högstadium och tre förskolor är hotade, samlade många fler än de 330 som tilläts i lokalen kommunen hade ordnat. Medborgarnas meddelande till politiker och tjänstemän var ett tydligt ”Nej!”. De kommande mötena lovar att bli en omgång rungande protester.

Föräldrar, tillsammans med personal och elever i vissa fall, har gått samman för att försvara sina skolor. Den samordningsgrupp som bildats för att ena kampen för skolorna innefattar nu tio skolor. Lokala och gemensamma mobiliseringar förbereds.

I gruppernas arbete med att gräva fram fakta om skolsituationen har två saker varit särskilt slående: avsaknaden av något som helst faktabelagt underlag för förslaget samt ihåligheten i argumenten om att skapa goda arbetsvillkor för lärarna.

S-styret känner motvinden och har svarat med plattityder om hur ”politik är att välja” , samtidigt som man söker skydd bakom att förslaget ”är tjänstemännens”. Chansen finns att motvinden växer sig till en storm som kan stoppa skolslakten. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!