Luleå: Lägg inte ned Borgmästarskolan

2006-07-28 16:00:24
För två veckor sedan hölls ett möte på Borgmästarskolan i Luleå, ett möte dit den lokala föräldrastyrelsen hade bjudit in föräldrar i området och politiker. Skolan, som idag har kring 150 elever upp till år 5, är nämligen i siktet för möjliga nedläggningsplaner.

Skolchefen har gett en grupp i uppdrag att titta på en möjlig nedläggning av en skola i området där det idag finns två mindre, Borgmästarskolan och Munkebergsskolan och en större, Tunaskolan.
Gruppen har fått i uppdrag att utifrån elevunderlag och ekonomi ge förslag på vilken av de två mindre skolorna som kan läggas ner.
Till mötet kom, förutom föräldrar och boende i området, även rektor som sitter i utredningsgruppen, en folkpartipolitiker från barn- och utbildningsnämnden och Jonas Brännberg, en av Rättvisepartiet Socialisternas två ledamöter i Luleå kommunfullmäktige.
I diskussionen kom det fram att uppdraget typiskt nog handlade om att titta på ”hårda” siffror. Mot detta ställdes tvivel på att utredare, skolchef och ansvariga politiker skulle klara att väga in annat av vikt: hur en nedläggning skulle påverka eleverna idag och på sikt, hur en enhet för autistiska barn skulle påverkas, effekten på bostadsområdet skolan ligger i och liknande.

Inte givet – krävs kamp

Flera uttryckte en viss uppgivenhet inför kortsiktigheten i politikernas resonemang: ”Det har visat sig vara lätt att lägga ner, men oftast omöjligt att börja om även om det finns underlag för det”.
Jonas Brännberg argumenterade för att det inte alls är så givet att relativt sett färre elever ska få vara ett skäl att lägga ner en skola: ”De klasstorlekar det kan bli är fortfarande inte små jämfört med hur det såg ut för tjugo år sedan. Man kan välja att behålla mindre klasser, det är beslut som tas av politikerna”.

Går att vinna

Även erfarenheterna från det lyckade arbetet med att stoppa planerna på nedläggning av en annan Luleåskola, den i Svartöstan, vann gehör hos flera föräldrar.
Den gången, då för övrigt RS deltog aktivt, kunde nedläggningen stoppas. Trots både utredningar och faktiska beslut. Svartöstadsskolan är i gång idag.
Den lokala föräldrastyrelsen planerar att dra in fler i arbetet, både fler föräldrar och boende i närområdet. Nedläggningsplanerna kommer att bli en del av diskussionen i Luleå inför det stundande valet.

Robert Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!