Luleå: Lokalvårdare beredda till strid

2007-05-09 13:34:31
Luleå kommuns skolförvaltning pressar på för att privatisera skolans lokalvård. Motståndet från personalen är kompakt.

Offensiv har tidigare berättat om de hotande privatiseringarna i Luleå kommun. Sedan tidigare har en mindre del av lokalvården lagts ut på entreprenad. Trots massivt motstånd då hotar nu betydligt större privatiseringar.
– Det handlar bara om pengar. Skolan ska spara 40 miljoner kronor. Vi får rapporter om att Björkskatan går back 30 000 kronor varje månad, berättar Anne-Britt Luthström, lokalvårdare vid Björkskatans lokalvårdsgrupp.
Hon berättar om hur skolan har fått strikta order om att de absolut inte får gå över budget.
– Problemet är att skolan hela tiden får för lite pengar. Så det går inte att hålla budget. Det är därför som det nu naggas i kanten på all kringverksamhet, som till exempel lokalvården, säger Anne-Britt Luthström.

Stora neddragningar

Sedan tidigare har Offensiv berättat om vilka neddragningar i städningen det blivit när de privata städbolagen tagit över. Nästan hälften av städtiden har skurits bort, med sämre kvalité och större slitage som följd.
– När kommunen själv städar gör vi mycket ”gratis”, som inte förvaltningarna betalar för. Till exempel städar vi alla idrottsutrymmen i källaren här på Björkskataskolan utan extra kostnad, berättar Anne-Britt Luthström.
Rättvisepartiet Socialisterna åker nu runt till kommunens lokalvårdare för att berätta om läget och diskutera vad som kan göras för att stoppa privatiseringarna.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!