Luleå: Nedräkning till avgörandet om folkomröstning

2016-11-09 13:35:05
För två veckor sedan gick Socialdemokraternas i Luleå ut med att de ville stoppa en folkomröstning om ”Framtiden skolas” skolnedläggningar, trots drygt 8 000 namnunderskrifter från 14 procent av de röstberättigade. 

Det utspelet baserade sig säkerligen på en bedömning att de har säkrat den nödvändiga två tredjedels majoriteten i kommunfullmäktige efter ett politiskt spel på hög nivå. Maktspelet har dock ännu inte gått i lås.

Landsbygspartiet ”oberoende” verkar vara allt annat än oberoende och har nu helt köpts upp av Socialdemokraterna i utbyte mot att få sitta med vacker tass vid S-ledningens sida.

Deras gruppledare (och enda medlem?) Erland Nilssons argument för att säga nej till folkomröstning är på gränsen till pinsamma. 

Först säger han att i en ny utredning ”ryker landsbygdsskolorna”, trots att inga partier, boende eller personal vill det. Vem som ska genomföra den nedläggningen är höljt i dunkel. Därefter säger han helt emot sig själv med att en ny utredning ”inte skulle ändra ett dugg”, för att slutligen påstå att det är ”osolidariskt och egoistiskt” att vara emot ”Framtidens skola” eftersom det bara finns en påse pengar. Underförstått är att det nu måste skäras ned någon annanstans i solidaritetens namn för att rädda landsbygdsskolorna, som dock redan är räddade tack vare Vitå- och Klöverträskbornas framgångsrika kamp. 

För de merparten landsbygdsbor från norra kommundelen som har röstat på partiet måste det kännas fruktansvärt att det kan bli Landsbygdspartiet som tvingar igenom ”Framtidens skola” som de har kämpat så hårt emot.

Nu hänger avgörandet på Moderaterna som samarbetar allt närmare med S-ledningen. Moderaterna kom dock inte med sitt förväntade stöd till Socialdemokraterna på kommunstyrelsen eftersom de ”inte hade hunnit diskutera frågan”. Tydligt är att det finns interna sprickor där vissa ledamöter känner trycket underifrån eller oroar sig för det politiska pris som ett stöd till S kan innebära.

S-ledningen har genom en kampanj uppenbarligen orkestrerad av PR-konsulter försökt diskreditera de som har kämpat emot ”Framtidens skola”. Taktiken har varit att framställa det som att de 8 046 som har stött en folkomröstning inte vet vad de har skrivit på, att det bara är några få bostadsområden som vill försvara sitt på helhetens bekostnad samt att dessa styrs av ”politiker” (däribland Rättvisepartiet Socialisterna). 

Kampanjen har dock haft tvivelaktigta resultat och i många fall bara gjort människor ännu argare, speciellt eftersom Samordningsgruppen har svarat tydligt i debattartiklar etcetera. 

Nu går striden in ett intensivt skede inför kommunfullmäktiges möte den 21 november. På Facebooksidan Hela Kommunen Ska Leva och Lära uppdateras hela tiden om Samordningsgruppens kommande planer. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!