Luleå: Nya miljoner till groggläktare

2010-04-07 16:28:07
Efter att ha kastat in 186 miljoner kronor (och ökade driftskostnader) på en upprustning av Luleå Hockeys hemmarink Coop Arena med restauranger, VIP-loger och andra utökade möjligheter för Luleå Hockeys kommersiella verksamhet, är det nu elitbasketens tur.

Bara en del av de 130 miljoner ­kronor som projektet att bygga om Plannja Baskets hemmahall Pontushallen till ”Pontus Arena” är nödvändiga och förnuftiga upprustningar.
Basketklubbarna hade ursprungligen föreslagit utrustningar för knappt hälften (60 miljoner kronor).
Luleå kommun har med vad som bara kan betraktas som dold sponsring fördubblat klubbarnas förslag. Extrapengarna används till utbyggnaderna med restaurang och VIP-avdelningar.
Återigen är det inte sporten, publi-ken eller bredden som skattepengar används till, utan till att stödja elitidrottens kommersiella sida.
Plannja Basket är ett av de lag som har stort publikintresse och stämningen i Pontushallen är kokande när det är täta matcher. Tyvärr kan myck­et av detta gå förlorat i en ny utbyggd och påkostad anläggning.
Riktigt heta matcher som finalmatcher har tidigare spelats i Coop Arena, men Plannja Basket har sällan dragningskraft nog till att fylla hock­eytemplet, så därför har man föredragit att spela i den mindre och mysiga- re Pontushallen. Basket är inte samma stora sport i Sverige, eller ens i Luleå, som ishockeyn eller fotboll på elitni­vå.

Man kan givetvis anföra rättvise­skäl då Luleå Hockey har fått ett stort stöd av kommunen, men två fel gör inte ett rätt och det är dags att säga stopp och belägg. Förutom de 130 miljoner kronorna i byggkostnader ökar driftskostnaderna med 14 miljoner per år. Detta samtidigt som kommunen gör sig av med en vikariepool så att eleverna ofta kommer att stå ut­an lärare vid sjukdom och sänker lö­nen för lågavlönade kvinnor i om- sorgen. ”Arenapartiet” Socialdemokraterna borde ta sitt förnuft till fånga, men kommunrådet Kalle P har utan att några beslut är tagna på en jubileumsfest lovat elitklubbarna den­na storsatsning.

Rättvisepartiet Socialisterna tror att basketens framtid i Luleå inte ligger i VIP-rum för fint folk och ölservering, utan hos den breda ungdomsverksamheten som finns i kvar- tersklubbarna och att behålla det genuina publikintresset. Rusta därför Pontushallen med förstånd och fortsätt att stödja ungdomsverksamheten istället för att satsa mer pengar på fler groggläktare för storgubbar.
Göran Thyni
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!