Luleå: Nystartat Rött Forum samlades för solidaritet, enhet och kamp

2017-05-04 21:04:19

foto: Yonggang Cui
Rött Forum Luleå – Vänstern får ny vind i segeln!

Kl 13 på 1 maj samlade det nystartade nätverket Rött Forum Luleå till manifestation utanför Smedjan på Storgatan i centrala Luleå. Omkring hundra personer, en blandning av unga och äldre, samlades för att lyssna på talen och musikuppträdanden. Stämningen var hög.

Fatima Linna Trabelsi och Axana Lee höll i programmet och berättade om varför initiativet till ett Rött Forum tagits:
– Behovet av en gemensam samlingspunkt för olika vänsterkrafter är akut. De politiska makthavarna har rört sig högerut i ett högt tempo, med omänskliga utvisningar av flyktingar, nedmontering och privatisering av välfärden.
Axana och Fatima tog upp om några av de brännande frågor som Rött Forum vill agera i: flyktingsolidaritet, mot terror, krig och rasism, kamp mot sexism och heteronorm, mot vinster i välfärden, för bostad som en rättighet, inte en vara, samt för en upprustning av välfärden.

Kritiken mot Socialdemokraternas högervridna och inskränkta kommunledning, personifierad i vice kommunalrådet Niklas Nordström, var ett annat viktigt tema. Hur kommunstyret kväver kulturen i staden berördes i ett tal som Sanna Svelander läste upp, skrivet av en anonym kulturarbetare i Luleå:
– De senaste åren har det skett en värdegrundsförskjutning i Luleå. Det viktigaste är inte längre att folket trivs, utan att ytan ser bra ut. Nya restauranger öppnas, den ena dyrare än den andra, men när framtidens skola planeras så finns inte plats för barn med särskilda behov.
Mellan talen stämde den gitarrspelande duon Saeed och Asra upp i sång, följda av Mark Lainio och Sucre som beatboxade och rappade fram protester mot könsnormer och sexism, framträdanden som bidrog med mycket energi och entusiasm.

Sista talare var Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna. 
– Idag är vår dag, arbetarklassens dag – och då menar jag inte bara gubbar i blåställ, utan alla oss som inte äger det här landet och den här världen. Och vi är väldigt många. Så många att det faktiskt är så att åtta män äger lika mycket som den fattigaste hälften av världens befolkning, 3,6 miljarder människor.
– Socialismen handlar ju egentligen om att vända upp och ned på den här sjuka ordningen, att vända 3,6 miljarder människor mot åtta –hur svårt kan det vara?
Det hela avslutades med ett litet men livat demonstrationståg på ca 50 pers som tågade upp för Storgatan och tillbaka, förbi de mycket besvärade Sverigedemokraternas torgmöte. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!