Luleå: Nytt avtal ger sänkt lön

2009-11-18 19:06:50
Efter sju månaders protester och kamp för helgtillägget och mot lönesänkningar i Luleå har den lokala Kommunalsektionen utan att fråga medlemmarna skrivit under ett avtal.
Avtalet innebär för de fles­ta personal i äldre- och handikappomsorg lönesänkning- ar på mellan 350 och 840 kronor i månaden.

Avtalet är ett svek mot alla som kämpat och visar återigen behovet av en ny och kämpande ledning för Kommunal i Luleå.
2 100 medlemmar berörs av det nya avtalet som ersätter avtalet om helgtillägget. 350 personer får sitt arbetstidsmått sänkt från 38,25 till 37 timmar. Resten får behålla 30 procent av sitt helgtillägg i form av en höjning av grundlönen. Resultatet i praktiken är lönesänkningar på 500-1 200 kronor i månaden för dem som får sänkt arbetstid och 350-840 kronor i månaden för övriga, förutsatt normal helg- tjänstgöring (vissa som jobbar mycket på helgerna kan förlora upp till 1 800 kronor i månaden).

– Avtalet är en skandal. Dessutom kör fackledningen över sina medlemmar på det här viset när vi inte får chansen att ta ställning innan de skriver under, säger Carolina Löf, en av dem som kämpat för helgtillägget.
– Det känns förnedrande helt enkelt, att jag som har så lite i lön ska behöva mista 800 kronor i månaden, säger Anna Eriksson, vårdanställd. (SR Norrbotten 091113).
De anställda har hela tiden hävdat att arbetsförkortningen kommer att få betalas med ett högre arbetstempo, när neddragningar i arbetstiden inte kommer att ersättas. Det bekräftas nu av Håkan Dahlqvist, chef för personalenheten på socialförvaltningen.
– Vi hoppas kunna spara fem till sex miljoner på det nya avtalet beroende på återbesättningen av arbetstidsförkortningar. (NSD 14/11).

Redan i september argumenterade Kommunalsektionens ordföran­de Sofia Eriksson för arbetsgivarens bud och försökte få medlemmarna att ge upp genom att säga: ”Det har varit bråk om helgtillägget hela tiden och det hade bara fortsatt om vi lyckats rädda det nu” (NK 26/9).
Vid de två möten och den demon­stration Kommunals ledning organiserat har inga förslag getts på hur kampen ska föras. Istället har kommunledningen fått chans att försvara sig utan att fackrepresentanterna gått i svaromål. Det är medlemmar­na som på egen hand fått ta striden med demonstrationer, uppvaktningar, insändare o s v.
– Så blir det när det är partikamrater som gör nedskärningarna, då är Kommunal mindre benägna att ta strid och offrar hellre medlemmarna, kommenterade David Hedberg i Norrbottens-Kuriren (14/11).
– Vi vill ge ett stort tack till alla som stöttat oss, speciellt gruvfacken i Malmfälten, sopgubbarna i Stockholm och IF Metall vid SSAB i Luleå. Nu måste vi göra facket kämpande, det här kan vi inte gå med på. Fackligt förtroendevalda ska företräda medlemmarna, inte svansa efter s-märkta arbetsgivare. Dessutom måste vi krä­va full kompensation för helgtillägget i nästa års lokala löneförhandlingar, avslutar Carolina Löf.
Jonas Brännberg

Vill du veta mer om arbetet för att göra Kommunal kämpande? Kontakta David Hedberg: david_hedberg@hotmail.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!