Luleå: Polis mot barnens skolprotest

2016-02-24 11:04:50

foto: Yonggang Cui
Barn och föräldrar skrämmer politikerna i Luleå som därför kallade in polisen. De räds verklig demokrati och masskamp.

När Barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Luleå tog ställning för att stänga sju skolor och tio förskolor vägrade de ledande politikerna att lyssna på de barn och vuxna som drabbas av beslutet. Istället ringde de polisen.

En liten stund innan BUN skulle börja sitt möte måndagen den 22 februari intogs möteslokalen av omkring 70 barn och vuxna i protest mot nedläggningshoten. Barnen hade med sig skyltar med sina självporträtt och texten ”Det är mej det handlar om”. 

Barn, föräldrar och lärare berättade i tur och ordning om varför de inte vill att skolorna ska stängas. De hade kommit från Kläppenskolan i Sunderbyn, från Svartöstadsskolan, från Kyrkbyn och från Vitå. Längst fram satt barn från tre till tio års ålder. 

Istället för att lyssna vände BUN:s ordförande Carina Sammeli (S) och flertalet andra BUN-ledamöter i dörren. Några ställde sig längst bak för att lyssna.

Efter en liten stund skickades skolchefen Karina Pettersson Hedman in och uppmanade gruppen att lämna sessionssalen. Liksom BUN-leda­möterna fick hon höra att ingen var ute efter att stoppa BUN-mötet. 

De som riskerar att drabbas av måndagens beslut ville bara ta upp några minuter av politikernas tid för att få dem att lyssna till ett viktigt budskap som de hade missat: att underlaget till Framtidens Skola inte duger till att fatta något beslut på, och inte visar på hur det skulle lösa bristen på lärare.

Några minuter senare anlände två poliser och påstod att medborgarna inte hade rätt att vara i sessionssalen. De blev vänligt upplysta om att BUN-mötet var offentligt och att själva protesten skulle avslutas så att mötet kunde hållas. Efter en kort debatt avlägsnade sig poliserna, men återkom senare med besked från ”politikerna” om att protesten hade ”tillåtelse” att fortsätta tills klockan 08.15, men att det då inte skulle få finnas några plakat eller föras något ”oväsen”. Poliserna stannade sedan kvar och bevakade gruppen noga.

Till SVT sade vakthavande befäl hos polisen att ”en person från Luleå kommun ringde och sade att 30-40 personer, föräldrar, barn och personer från Rättvisepartiet Socialisterna hade samlats i sessionssalen. De hade plakat och vägrade att lämna lokalen.”

– Man undrar vad planen var. Skulle polisen bära bort barn ur sessionssalen? kommenterar Jonas Brännberg, ledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i kommunfullmäktige och en av de deltagande föräldrarna, och fortsätter:

– Vi  anser att det är helt oförsvarbart att de förtroendevalda i BUN inte tycker sig kunna hantera en dialog med kommunens medborgare, utan istället väljer att kalla in polis. Det är en skamlig symbol för oförmågan till dialog som har varit ett signum för Framtidens Skola från dag ett.

Protesten avslutades som planerat strax efter klockan 08.15, då BUN-mötet skulle ha börjat, med utmarsch under talkörer som ”Vad ska vi ha – skolorna kvar!”. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!