Luleå: S tvekar om vikariepooler

2013-06-20 12:59:30
– Vi vill ha vikariepooler nu och det ska inte gå ut över annan verksamhets budget, säger Kristin Strömbäck och hennes kollegor på Svartö-stadens förskola i Luleå, efter att lokalmedia har uppmärksammat Rättvisepartiet Socialisternas (RS) motion.

– Minst en månad per termin har vi stått utan vikarier det här läsåret, berättar förskolläraren Gith ­Hagryd.
Det var i höstas, efter att vikarie­bristen i för- och grundskolan blivit akut, som Rättvisepartiet Socialister­na lade förslaget om att inrätta vika­riepooler med tillvidareanställd personal för att täcka upp basbehovet av vikarier. Ett system som S och V tidigare tog bort som en del av nedskärningarna.
– Efter att Luleå kommun ­under många år ”misshandlat” sina vikarier genom dåliga villkor och att de aldrig fick chansen till ett fast jobb har många flyttat eller bytt yrke helt. Det är en av anledningarna till vika­riebristen. Vårt förslag om vikariepooler med fast anställda handlar om att ge trygghet till barnen, till den ordinarie personalen och till vikarierna, berättar Jonas Brännberg, gruppledare i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna.
Svaret på motionerna är velande. Vad gäller vikariepool i grundskolan accepterar S-ledningen en ­utredning för att ta fram ett förslag på hur den ska organiseras, men inte att ­besluta nu om genomförande. För förskolan avslogs motionen först för att det stod ”en vikariepool”, vilket ­tolkades som ”en (1) vikariepool” till skillnad mot flera lokala pooler.
Efter att RS gått till hårt angrepp mot denna ”semantiska undanmanöver” tvingades kommunledningen att dra tillbaka sitt ­avslagsförslag. Motionen kommer därför återigen att behandlas i september.
Redan idag har rektorer börjat införa lokala vikariepooler inom vissa distrikt i förskolan. Det sker dock inom ordinarie budget, vilket innebär att de måste skära ned på annat, till exempel genom en minskad grundbemanning.

– Vi vill ha vikariepooler nu och det ska inte gå ut över andra verksamheters budgetar, säger Kristin Strömbäck och hennes kollegor på Svartöstadens förskola.
– Genom motionerna har vi aktualiserat frågan. För att få igenom pooler som inte går ut över annan verksamhet är det viktigt att personal och föräldrar trycker på.
– Det bästa vore om lärarfacken kunde ta initiativ till gemensamma protester där de drog med sig föräldrar och allmänhet. 
– Rättvisepartiet Socialisterna ställer förstås upp och hjälper till på alla sätt vi kan, avslutar Jonas Brännberg.

RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!