Luleå: Stoppa privatiseringarna

2008-03-05 17:06:30
Torsdagen den 6 mars kl 18.00 inbjuder anställda på tekniska förvaltningen i Luleå till ett nätverksmöte på IOGT-lokalen på Köpmantorget för att diskutera protester mot socialdemokratiska privatiseringar i kommunen.
Trettio procent av lokalvården samt delar av övrig teknisk förvaltning ska privatiseras enligt förslaget från kommunalråden Karl Petersen och Yvonne Stålnacke.

Förslaget har redan mött reaktioner. Metallklubben på SSAB beslutade på sitt årsmöte om en protest.
– Det finns ingen ideologi. Yvonne Stålnacke låter som en företagsledare, säger Bert Johansson, ordförande.
I ett uttalande skriver metallklubben på SSAB att: ”Vi anser fortfarande att detta inte är en ansvarsfull politik som det anstår en socialdemokratisk kommunledning att så ensidigt slå mot våra medlemsgrupper i kommunen”.
De privatiseringshotades eget fack Kommunal har hittills varit extremt passivt.
I media har de inte tagit ställning utan sagt ”Jag vill avvakta tills förslaget behandlats politiskt” (Sofia Eriksson, vice ordförande i Kommunal sektion 1).
Istället för att anta förslag om protester har de ägnat sin tid åt att valla runt kommunalråden på arbetsplatser så att de ska få föra fram sina åsikter.
För att undvika protester försöker kommunledningen forcera igenom ett beslut redan på kommunstyrelsens möte den 17 mars.
– Rättvisepartiet Socialisterna anser att ett beslut självklart måste tas i kommunfullmäktige och uppmanar anställda, elever och alla lulebor att protestera. Vi ger fullt stöd och all hjälp vi kan till dem som kämpar. Det som behövs nu är att andra arbetargrupper ställer upp konkret i demonstrationer och andra protester. Metallarnas uttalande är bra, men vi behöver se dem på gatorna också och i debatter etc.
– Andra fack borde följa metallarnas exempel och till att börja med komma på mötet den 6 mars, säger David Hedberg, ersättare i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!