Luleå: Studenter mot Rasism är igång

2015-09-11 10:09:27
Studenter mot Rasism (StMR) i Luleå sparkade igång höstterminen både socialt och socialistiskt med en grillkväll på Gültzau-­udden under onsdagen den 2 september. 

Fokus ligger redan från början på aktion – en första ägde rum dagen därpå då StMR och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) deltog i gatuprotester mot TTIP (Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership – se sid 5) med anledning av EU-kommissionären Cecilia Malmströms (FP) besök i staden för att marknadsföra legaliserandet av kapitalets övergrepp på människor och natur. 

TTIP-protesten togs på initiativ av Naturskyddsföreningen och knyter an till klimatkampanjen inför COP 21-toppmötet i Paris. Omkring 25 gymnasieelever har hittills anmält sitt intresse för kampanjen. 

StMR deltar också i förberedelser för klimataktionen Run For Your Life – en löpstafett från Kiruna till klimattoppmötet i Paris, inspirerad av Naomi Kleins antikapitalistiska bok This Changes Everything – som kommer att gå genom Luleå den 11 november.

Siktet på att delta i bygget av en världsomspännande proteströrelse mot kapitalismens krig mot klimatet förhindrar förstås inte StMR att agera i en rad andra frågor. Med grunden i ständig beredskap till kamp mot rasism kan många olika aktioner komma att krävas under hösten. Närmast kommer StMR att delta i den alleuropeiska aktionen för flyktingsolidaritet lördag den 12 september genom Asylrörelsens torgmöte klockan 14 vid Gula Paviljongen.

Ett första möte hölls förra veckan med flera nya medlemmar. Intresserade kan kontakta StMR på 070-593 02 76. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!