Lulebo fortsätter att sälja lägenheter

2011-08-24 15:49:46
Det kommunala bostadsbolaget Lulebo har sålt 382 lägenheter i kvarteret Trumman på Örnäset i Luleå till Svenska bostadsfonden. Söndagen den 14 augusti fick vi boende ett brev om att ett informationsmöte skulle äga rum dagen efter. På måndagen fick vi brev om att vi är sålda från och med den 1 september.

Offensiv har talat med Sören Lejon som är aktiv i hyresgästföreningen i Luleå.
– Förut fanns en lag som sa att försäljning av allmännyttiga bostäder måste anmälas till länsstyrelsen. När borgarna kom till makten för fem år sedan tog man bort den lagen. Nu kan fastighetsägaren bara meddela att ”ni är sålda”, säger Lejon.
–  Den nya fastighetsägaren är okänd på orten. Jag tror ingen boende i Trumman har hört talas om dem tidigare. När man tittar på deras hemsida blir man ängslig. Där vd:n talar om köpet säger han att lägenheterna är i gott skick och att köpet kommer att ge bra avkastning. Inte ett ord nämns om vad man ska göra för hyresgästerna, berättar Lejon.

Vi som bor i Trumman vet att upprustningsbehov finns, till exempel är värmen dålig. Frågan är vad den nya fastighetsägaren kommer att vidta för åtgärder och om det i så fall kommer att innebära höjda hyror.
Lulebo har sålt ut fler områden: Svartöstaden, Skurholmen och Lövskatan m fl.
– De områden Lulebo har sålt ut är områden med låga hyror. Man säger att man säljer för att bygga ut. Lulebo har nu en genomsnittlig kostnad på 850 kronor per kvadratmeter och år. De nya lägenheter man byggt i stan samt de på Lulsundsberget, har en genomsnittlig kostnad på       1 300-1 400 kronor per år och kvadratmeter. Man bygger inte för alla, säger Sören Lejon.  
– Kommunala bolag har ägardirektiv. Stora frågor måste tas upp och beslutas om i kommunfullmäktige. Men nu säljer Lulebo för 180 miljoner kronor utan att det tas upp i kommunfullmäktige. Vi väljer förtroendevalda som ska ta beslut och detta är tydligen ingen viktig fråga, säger Lejon.
Offensiv har tidigare skrivit om bostadsbrist för studenter i Luleå. Brist finns även på billiga lägenheter för ungdomar, ensamstående föräldrar o s v. Istället för att åtgärda detta, säljer Lulebo ut ”billiga” lägenheter i behov av upprustning och bygger nytt för dem med stor plånbok.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!