Lulebo fortsätter att sälja ut

2012-09-12 13:43:19
Ytterligare 210 lägenheter har sålts av det kommunala bostadsbolaget Lulebo. Denna gång är det hyresgästerna på gränderna i Gammelstad som säljs över en natt. Samtidigt har Akelius fastigheter, som Lulebo tidigare sålt lägenheter till, visat att privata ägare bara vill maximera vinsten.

Lulebo ursäktar återigen försäljningen med att kapital behövs för att renovera det övriga beståndet. Men om S-styrda Luleå kommun inte plockat ut vinster ur Lulebo hade renoveringar kunnat finansieras utan försäljningar. De senaste nio åren har vinsterna efter finansnetto varit totalt 135 miljoner kronor. Samtidigt har 1 500 lägenheter sålts till ett värde av 677 miljoner kronor.
När Lulebo sålde sina första lägenheter till Akelius fastigheter 2005 sade S-ledningen att de ­sålde till ”långsiktiga ägare”. Men ­Roger Akelius är en skattesmitande kapitalist boende på Bahamas, som nu vill omvandla hyresrätter i Luleå till bostadsrätter. Försäljnings­priset är mer än dubbelt så högt som vad Akelius köpte lägenheterna för år 2005.
Därmed minskar tillgången på hyresrätter ytterligare och möjligheterna till boende för dem med små möjligheter att få lån begränsas ännu mer.
– Försäljningen av Lulebos lägenheter är ideologisk och framkallade av en press från privata fastighetsägare, som tycker att Lulebos storlek förhindrar dem att göra stora vinster på boendemarknaden. Det visas också av Lulebos ovilja att bygga studentbostäder, trots extrem bostadsbrist, för att de inte vill stöta sig med den privata studentlägenhetshyresvärden Lindbäcks bygg, säger Jonas Brännberg, kommun­fullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!