”Målet är att förbjuda vinster”

2012-09-06 10:29:00


Sten Axelson Fisk.

Socialistiska läkare är en partipolitiskt obunden förening som idag är aktiv i Malmö, Stockholm, Göteborg, Linköping, Uppsala och Umeå. Efter ett och ett halvt års aktivitet i Malmö intervjuar Offensiv en av medlemmarna, Sten Axelson Fisk, RS-medlem, om föreningens arbete.

Varför är det så viktigt med en socialistisk förening för läkare?
– Den vårdpolitik som har förts i landet under de senaste decennier­na har förvandlat vården i en rikt­ning som strider mot såväl socialistiska principer som mot läkaretiken. Det handlar om privatiseringar som leder till att skattemedel blir till aktieutdelningar, att rika får större tillgång på vård och att relationen mellan läkare och patient förpestas av ett marknadstänkande.
– Läkare har en plikt att reagera mot att klyftorna i Sverige ökar på ett hälsovådligt sätt, genom att man ser de yttersta konsekvenserna av klasssamhället i sin yrkesutövning. En annan viktig fråga för oss är att bryta ned de skarpa hierarkier och löne­klyftor som finns mellan olika vårdprofessioner.

Berätta för oss om den gångna verksamhetsperioden.
– Mycket har handlat om att bygga föreningen, genom att försöka synas och skola oss i de komplexa frågor som vårdpolitik och relationen mellan klass och hälsa är. Trots att vi är en ny förening har vi ­hunnit delta i många politiska kampanjer, bland annat för asylsökandes rätt till vård, mot nedskärningar inom vården och för sjuksköterskestuden­ternas krav på 24 000 kronor i ingångslön.

Hur hoppas du att föreningens arbete kommer att utvecklas inom den närmaste framtiden?
– Vi har som mål att vinster inom vården ska förbjudas efter valet 2014. För att åstadkomma detta måste vi både upplysa politiker om de konkreta konsekvenserna av privatiseringar och vara en del av det ­folkliga motstånd mot den nu förda vårdpo­litiken som syns på flera håll i landet. Jag ser det som att vi har två centrala uppgifter, dels att kämpa för att vårdpolitiken förändras till att bygga upp en vård som är till för folket snarare än för rika och riskkapitalbolag och dels att skapa och sprida kunskap om hur en socialistisk vårdpolitik ser ut.
– Vi hoppas även att flera yrkesgrupper som lärare, sjuksköterskor och socionomer inser hur mycket människor inom samma profession har att vinna på att formera sig i en socialistisk förening i tider då nyliberala principer dominerar.

Vilka kampanjer är på gång över landet och vad planeras framöver?
– På riksplanet ligger vi i startgroparna, dels för en tidning för vårdpolitisk debatt och dels för Vård­leaks, en hemsida där missförhållanden inom vården kan publiceras.
– I Malmö-Lund har vi tagit initiativ till en demonstration under parollen ”Rädda Vården” mot nedskärningar, privatiseringar och vinstuttag inom vården och ska fortsätta med studiecirklar, föreläsningar och debattartiklar.
Intervju: Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!