Fiasko för nazisterna i Stockholm

2018-08-29 17:43:19

foto: Offensiv
Tusentals i segertåget mot nazisterna. Nu krävs fortsatt kamp och organisering.

”Inga nazister på våra gator!” Stämningen var på topp när Rött Forums protest mot nazistmarschen i lördags avslutades med en segermarsch. Folk på trottoarerna och i fönstren applåderade och visade stöd.

Över 500 personer samlades till Rött Forums protest i hörnet Polhemsgatan/Bergsgatan, vid Kronobergsparken. Rött Forum hade blivit anvisade till denna plats av polisen. Demonstranter från Skiftet deltog också, med ”nazism är skit”-t-shirtar och bajs-emojiballonger. 

Vi var ihopträngda på en liten yta medan NMR, som inte ens var 250, hade fått en stor del av Kungsholmen avspärrad för sin marschväg. Många av talarna kritiserade polisen för detta i vårt speakers corner med öppen mick där en parkbänk var scenen. 

Många av deltagarna var hbtq+-­personer och ett flertal talare pratade om det förtryck mot hbtq+-personer som NMR står för. Det var även ett stort antal med utländsk bakgrund som talade, till exempel debattören och författaren Kurdo Baksi. Robin Zachari talade för Skiftet. 

Runt om på Kungsholmen, i nästan varje gathörn, samlades folk för att protestera mot nazistmarschen. Totalt var det många tusentals som slöt upp mot nazismen.

Eftersom det snart är val var det även flera som uppmanade publiken att gå och rösta. Det är extra viktigt i det här valet eftersom det rasistiska nedskärningspartiet SD har oroväckande stort stöd i opinionsmätningar. 

Per-Åke Westerlund (RS), som har skrivit två böcker om kampen mot nazism, var uppe flera gånger och pratade om bland annat hur våldsamma NMR är (de utförde tre bombdåd i Göteborg i november-december 2016 och januari 2017) och att det behöver byggas upp antinazistiska nätverk. 

Planen var att protestera mot nazistmarschen när den passerade på en parallellgata, men sedan fick vi veta att nazisterna själva hade beslutat att ställa in sin marsch. Det var ett tydligt tecken på att de var färre än vad de hade hoppats på och att de förstod att många var ute för att protestera mot marschen. Det är en seger för antinazismen. NMR hade dock en stillastående samling på Kungsholmstorg. 

När Rött Forums demonstration skulle avslutas fick demoledningen tillåtelse av polisen att gå från platsen gemensamt – i ett segertåg – till Sankt Göransparken där demonstrationen upplöstes.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer att fortsätta bygga nätverk och kampanjer tillsammans med andra mot det rasistiska och nazistiska hotet samt mot den högerpolitik som ger den näring. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!