Lyckat stormöte mot hyreshöjningar

Bostadskampen trappas återigen upp, med flera protester den närmaste tiden! (Foto: Natalia Medina)

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Det 14 november höll nätverket Nej till marknadshyra – Ja till en social bostadspolitik (NTM) ett digitalt stormöte för att samla alla hyresrättskämpar i motståndet mot fastighetsägarnas och hyresvärdarnas krav på chockartade hyreshöjningar. Över 120 personer deltog från hela landet.

Samtidigt som matpriserna är rekordhöga, elräkningarna växer och allt fler hyresgäster lever med låg ekonomisk standard går hyresvärdarna med rekordvinster. Hyresgäster kompenseras inte till skillnad från bilägare, bostadsrättsägare och elnätets högkonsumenter. Det som krävs nu kan sammanfattas av beskrivningen i Facebookeventet: ”Dags att på ett liknande sätt kräva en enad front mellan fackföreningar, hyresgästföreningar och sociala rörelser i Sverige mot alla försök att vältra över krisens kostnader på hyresrättsinnehavare, arbetare och andra låginkomsttagare!”

Mötet inleddes med en tyst minut för den outtröttliga hyresrättskämpen Sandra Mandell som gick bort den 4 september och som var med i samordningsgruppen för NTM och mycket mer.
Därefter presenterade Mahasti Hashemieh från Alla Ska Kunna Bo Kvar som gick igenom hur nätverket NTM uppstod, och hur den riksomfattande masskampen mot marknadshyra ledde till en seger under sommaren 2021 då regeringen fälldes och marknadshyra ströks från januariavtalet.
Arne Johansson från Rättvisepartiet Socialisterna och Norra Järva Stadsdelsråd talade om hyresgästernas situation idag och riktade kritik mot facken som går med på låga löneförhöjningar och mot Hyresgästförening som går med på hyreshöjningar.
Han redogjorde också för NTM:s nya upprop ”Det är nog nu!” som uppmanar till kamp och motstånd mot hyreshöjningar och höga levnadskostnader i form av protester.

Sedan talade Eva Fee från den lokala Hyresgästföreningen på Södermalm, som kräver noll kronor i hyreshöjning, och Jannis Konstantis, ordförande i fackklubben Seko Tunnelbanan Klubb 111 om planerna om att ta kamp för löneförhöjningar och de protester som kommer att hållas den 19 november och 9 december.
Ilhan Kellecioglu från Ort till Ort berättade om den organiserade kampen att återkommunalisera den privata hyresvärden Victoriahem i Husby och om rapporten Hemblahelvetet. Thomas Dahlén, arbetare på SKF i Göteborg, talade om kampen mot renovräkningar i Göteborg, och David Pikas från Allt Åt Alla i Uppsala berättade om den lokala kampanjen mot orättvisa flytträkningar.
Britta Brus från Alla Ska Kunna Bo Kvar berättade om kampfonden för en rättvis bostadspolitik i Sandra Mandells minne, som går att donera till på Postgiro 714654-1.

Därefter hölls en intressant och peppande diskussion om vad som är nästa steg i kampanjen. Närmast i tiden är protester mot hyreshöjningar på lördag den 19 november som hålls i Hökarängen i Stockholm kl 12.00 och i på Gustav Adolfs torg i Göteborg kl 14.00 samt Seko:s protest för höjda löner på Norrmalmstorg i Stockholm kl 12.00.
Ett förslag om att hålla ett luciatåg mot hyreshöjningar 12 december som vänder sig dels mot riksdagens budgetdebatt den 13 december som mot Stockholms stads budgetfullmäktige den 12 december fick positivt gehör, och mer info/planering om detta kommer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!