M i Jönköping hotar att stänga Kulturhuset

2013-05-09 08:27:06
När Offensiv besöker Bokkaféet i Jönköping är förberedelserna för 30-årsjubiléet i full gång. Samtidigt hotas föreningen Kulturhusets verksamhet av politikerna i kommunfullmäktige, med Mats Green (M) i spetsen.

Moderaten Mats Greens politiska korståg mot Kulturhuset, med Bokkaféets verksamhet som alibi, är inget annat än en borgerlig attack på en väl fungerande och bred verksamhet med flera inriktningar. Tre utredningar har beställts av Green, de två första kastades i papperskorgen efter sammanlagt tolv månaders utredningstid.
Kulturhuset har genomfört en egen utredning för att visa på en mer korrekt bild av verksamheten, där man talat med alla medlemsorganisationer, 150 besökare och även vänt sig till bland annat journalister som tidigare kritiserat verksamheten. En överväldigande majoritet ger sitt stöd till verksamheten och säger att den fungerar.

Föreningens historia började med att ungdomar i Jönköping genomförde en rad ockupationer, med start i brandstationen.
Kampen vars mål var ett hus för ungdomar resulterade i att kommu­nen tvingades till att upplåta lokaler­na i Tändsticksområdet till förening­en att förvalta.
Genom åren har verksamheten utvecklats till att omfatta Folkets Bio, sportaktiviteter, ­invandrarföreningar och kulturgrupper. Man har också lokalerna öppna för organisationer som inte är medlemmar i föreningen, exempelvis Anonyma Narkomaner som håller möten där.

– Man säger att vi har en omodern och exkluderande driftform. I praktiken betyder det att man attackerar föreningslivet som helhet och påstår att det är odemokratiskt och att folk inte känner sig välkomna, säger en representant för före­ningen.
– Det avslöjar borgarnas syn på föreningar. Man tvingar fram en kommersialisering av föreningar för att slå sönder dem.
– Det finns planer på att bygga ett hotell i anslutning till vårt område. Politikerna vill rensa ut för att göra området mer attraktivt för affärsmän. Det pratas om att man vill bygga ett casino här, men planerna är egentligen inte kända, säger en annan representant.

Trots attackerna från
politiker­na har Kulturhuset ett brett stöd, bland annat från andra kulturhus över hela Sverige och olika förening­ar. Utan tvekan står politikerna ­inför en svår utmaning när de vill kasta ut föreningen under förevändningen att dess bokcafé skulle stå för odemokratiska värderingar och att ”kulturlivet i Jönköping ska präglas av ­tolerans, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter”.
Vad det i själva verket handlar om är att man vill förstöra något som man inte har kontroll över och något som förmedlar en helt annan syn på samhället än vad politikerna i kommunfullmäktige gör.
Med en utåtriktad kampanj, som söker aktivt stöd hos allmänheten och Jönköpings invånare, skulle Kulturföreningen kunna bjuda på ett kraftfullt motstånd mot ­politikernas agenda. Med en 30-årig historia som började med en radikal ockupations­rörelse har man ett viktigt arbetar­klassarv att förvalta.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!