M-kris och tok i vd-stolen

2013-10-09 11:05:42
Sedan en tid tillbaka håller råttorna på att lämna det sjunkande moderatskeppet.
Och det är inte utan glädje som jag noterar att det tycks råda ett smärre inbördeskrig inom Moderaterna. Vem har något emot att högerpolitikerna kastar skit på varandra och slåss inbördes inför öppen ridå?
Dessutom rapporteras det att Moderaternas partikassa sinar på grund av ”stigande lönekostnader och samtidigt drastiskt minskade bidrag från privatpersoner” (Dagens Industri den 7 oktober).
Ju mer luften går ur den uppblåsta M-bubblan, desto mer försöker statsminister Reinfeldt blåsa upp sig själv till någon slags blå variant av Hulken. Det är för övrigt inte bara Reinfeldt som gör det. I SVT:s partiledardebatt i söndagskväll tävlade Alliansens partiledare om vem som var den mest pompöse, vem som var bäst att avbryta andra och vem som skulle kunde dra de flesta skrytvalserna. Det var tomma tunnor skramlar mest för hela slanten.
Men åter till M-krisen. Efter alla färska avhopp är det numera nästan tomt på Moderaternas partikansli. Kvar är bara de närmast sörjande runt partisekreteraren Kent Persson.
M-toppen vill egentligen sparka sin partisekreterare, men lär bli kvar ännu en tid eftersom ”Reinfeldt inte vill ha ytterligare rubriker om personer som slutar” (Dagens Industri den 7 oktober).
Projektet de Nya Moderaterna har lidit skeppsbrott och slutat i samma fiasko som regeringens ”jobbpolitik”.
Helt klart är att en rad M-politiker fruktar för sin egen överlevnad efter nästa val och därför redan har börjat leta efter ursäkter till varför det gick som det gick. Så det är bara att se fram emot fortsatta interna strider och nya M-avhopp.

Till sist kan det noteras att försäkringsjätten AIG, som de amerikanska skattebetalarna fick punga ut ett mångmiljardbelopp i dollar för att rädda 2008, ger rekordbonus till sin vd och president Robert Benmosche. Benmosche får 450 miljonr dollar i bonus, ca 2,7 miljarder kronor. Stötande, javisst. Men kanske än mer stötande och vämjeligt är att Benmosches liknar de som kritiserar hans bonus med de rasistiska mördarband som härjade i den amerikanska Södern för hundra år sedan. ”Det är lika illa båda två”, säger han. He totally lost it, skulle man säga om man bodde i USA. Här skulle det bli – j-a idiot.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!