M sänker trösklarna för låglönemarknad

2012-07-04 18:40:25
Moderaterna planerar att än en gång gå till val med ”jobbpolitiken” som den centrala huvudfrågan. De räds nu att dömas för sitt jobbfiasko och Fredrik Reinfeldts bagatellisering av arbetslösheten med att denna inte var något problem för ”etniska svenskar mitt i livet”.

Och då räcker det inte att belöna dem som redan äger eller har välbetalda jobb med skattesänkningar, sänkt krogmoms, rut-avdrag och halverade arbetsgivaravgifter för unga eller att piska de arbetslösa med raserad A-kassa och sjukförsäkring, Fas 3 eller ett av Europas sämsta anställningsskydd.
Därför förbereds inte bara lite mer statliga investeringar i vägar, järnvägar och forskning. Nu vill de också tvinga arbetslösa unga och invandrare att godta ytterligare sänkta löner, samtidigt som man i halvt rasistisk stil kan skylla arbetslösheten på dem.

När chefsstrategen Per Schlingmann och partisekreteraren Kent Persson både på DN Debatt och i Almedalen flaggar för ”sänkta trösklar” är det en amerikaniserad låglönemarknad man siktar på. Då kan man inte bara ”belöna Sveriges samhällsbärare” och ”främja kunskapsintensiva jobb”, utan måste också piska arbetslösa unga och invandrare att acceptera svältlöner i de tillfälliga servicejobb man kallar ”arbeten med lägre trösklar”.
– Alla jobb behövs, säger Per Schlingmann.
Anders Borg har tidigare i SVT pekat ut att kombinationen av socialbidrag, bostadsbidrag och etableringsbidrag gör drivkraften för unga och invandrare att gå in på arbetsmarknaden alltför svag.

– Det är den svenska modellens akilleshäl. Man ska delta i utbildningar, man ska komma till klasserna, man ska fullgöra sin praktik och man ska lära sig svenska och framför allt skaffa sig en svenska som gör att man har yrkeskunskaper. Det handlar både om möjligheter, krav och drivkrafter, har han sagt.
Allt för att skuldbelägga de arbetslösa unga och invandrarna för arbetslösheten och dölja sitt eget ansvar för finanskapitalismens och den nyliberala politikens djupa arbetslöshetskris.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!