Maktens män hotar aborträtten i Europa

2012-10-17 18:34:39


”Rätten att kunna kontrollera sin kropp är också en förutsättning för verklig frihet”, skriver Elin Gauffin.

Rättigheter under kapitalismen är aldrig säkrade. Nu sköljer en våg av inskränkningar av aborträtten fram över Europa.
I Spanien vill regeringen ta bort den nyvunna rätten att som kvinna få bestämma över sin egen kropp.
– Rätten till moderskap är vad som definierar en äkta kvinna, säger den spanska justitieministern Alberto Ruiz Gallardón som motivering till varför abort enbart ska vara tillåtet vid våldtäkt eller när kvinnans liv är i fara.

Religiösa och konservativa krafter har sedan den tidigare socialdemokratiska regeringen 2010 införde rätten till fri abort agerat med alla möjliga påtryckning för att detta beslut ska rivas upp, även med demonstrationer.
Högerregeringen är extremt hårt pressad av arbetarkampen, det rör sig om miljotals människor som återkommande fyller gatorna, generalstrejker, massblockader och ockupationer. Gamla som unga rasar över nedskärningspolitiken och massarbetslösheten. Det är uppenbart att regeringen spelar ut det religiösa och antifeministiska kortet i ett försök att splittra kampen och passivisera befolkningen.
Attackerna på aborträtten går emot majoritetens vilja. Tidigare i år deklarerade regeringen även att den skulle ta bort lagen om homoäktenskap från 2005 och därmed ogiltigförklara 18 000 äktenskap. I september gick spanska kungen ut och manade till folklig enighet, d v s ett försök att få stopp på protesterna. Ett annat grepp från maktens män har varit att så splittring genom att ta bort rätten till vård för papperslösa och på det sättet underblåsa rasismen.
Även i Lettland, Litauen, Ungern, Turkiet, Rumänien och Ryssland sker inskränkningar eller försök till inskränkningar i aborträtten. I ­Ryssland och Rumänien kommer kvinnor som vill göra abort att ges felaktig information om konsekvenserna, tvingas lyssna på fostrets hjärtljud och se ultraljudsbilder innan hon tillåts ta beslutet.

Bakvägen genomförs det fler attacker. Kristdemokraterna i EU-parlamentet lade i juli fram en motion om att medlemsländerna skulle garantera allas lika värde. Det kan låta harmlöst, men genom att börja med att förbjuda abort om fostret har genetiska sjukdomar – vilket åsyftades – kommer sedan nästa steg. Motionen röstades ner.
Om abort är tillåtet eller inte har ingen inverkan på hur många ­aborter som utförs. Skillnaden är om aborter­na är osäkra eller inte.
FN:s världshälsoorganisation WHO menar att antalet osäkra abor­ter i världen nu ökar. De uppskattar att 47 000 kvinnor dör varje år i sviterna av osäkra aborter.
Kontrollen av kvinnors kroppar och sexualitet är en grundstruktur i köns- och klassamhället sedan dess uppkomst för 5 000-10 000 år sedan. Rätten att kunna kontrollera sin kropp är också en förutsättning för verklig frihet.

Krisen i Europa har pågått i många år. De tyngsta politiska och ekonomi­ska institutionerna har tvingat fram gigantiska nedskärningar på offentliga sektorn. Detta slår dubbelt mot kvinnor som både förlorar sin största arbetsmarknad och som löper störst risk att dras ned av oavlönat omsorgsarbete när offentlig vård av gamla, barn och sjuka inte längre finns att tillgå. Dessa attacker börjar nu innebära en vidgad klyfta mellan kvinnor och män.
EU:s egna siffror pekar också på hur fattigdomen bland kvinnor ökar disproportioner­ligt gentemot männen. I Grekland, där det har gått som längst, har arbetslösheten ökat dubbelt så snabbt för kvinnorna.
Det här är varningsklockor för alla kvinnor som signalerar att det behövs en mer långtgående kvinno- och arbetarkamp för ett annat sorts system.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!