Malmö: 1 500 demonstrerade mot REVA

2013-03-13 14:48:34
Ett tusental personer samlades den 9 mars kl 15.00 på Möllevångstorget i Malmö för att protestera mot den rasistiska lagen REVA i en demonstration som Aktion mot Deportation har tagit initiativ till.

Med uppmaningen ”Passa gärna på att stödja torghandeln genom att köpa frukt och grönsaker! Mycket av polisens smutsiga arbete har utspelat sig på Möllevångstorget, nu visar vi att torget tillhör alla!”, samlades en kraftfull demonstration mot REVA.

Ca 1 500 personer tågade sedan till Davidhallstorg där de samlades utanför polishuset med flera tal och uppträdanden.
Josefine Izlamo, skådespelare vid Malmö stadsteater, läste upp den unge afghanske flyktingen Meisams berättelse från när han och hans bror Ali blev gripna på Seved i Malmö, om hur polisen skrattat när han bad om vatten.
Ahmed Khader, elev, ensamkommande ungdom berättade om alla de svårigheter och hinder han mött på sin väg till Sverige. Sasha, aktiv i Asylgruppen, berättade om dess arbete.
På Möllevångstorget fick Offensiv möjlighet att prata med Jon Davidsson från Nätverket Sjuksköterskor mot Reva.
Exempel på polismetoder som nätverket protesterar mot är:
  • Regelbundna id-kontroller utan misstanke om brott.
  • Förföljelse av barn i syfte att avslöja papperslösa föräldrar.
  • Förföljelse av papperslösa i anslutning till vårdinstitutioner eller skola.
– Som sjuksköterskor arbetar vi för en god hälsa och vård åt alla människor. Vi protesterar mot polisens förföljelse av människor som dels ri-skerar att försämra deras hälsa och dels kan hindra dem att uppsöka vård när de behöver det, sa Jon Davidsson.

Camilo Flores

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!