Malmökampanj: Rädda Sahbis House!

2012-07-04 18:10:51
Socialdemokraterna i Malmö stänger nu ner en av de viktigaste samlingsplatserna för såväl ungdomar som vuxna i stadsdelen Fosie och kallar skandalöst nog den mycket framgångsrika verksamheten som bedrivs för ett ”dagis”.

Redan vid årsskiftet släpptes ­bomben att stadsdelsnämnden skulle dra in stödet till Hermodsdals gym Sahbis House. Ordförande för Fosie stadsdelsfullmäktige Anders Nilsson (S) förklarade sitt beslut i Sydsvenskan med  att: ”Vi kan inte finansiera ett dagis för människor som har en ­skola att gå till eller egentligen borde jobba”.
Uttalandet illustrerar politikernas totala verklighetsfrånvaro och upprö­rande arrogans gentemot fosieborna och deras levnadsvillor.
Namnet på verksamheten ger sken av att det endast handlar om ett gym, men för de boende i stadsdelen Fosie är den mycket mer än så. Förutom träningslokal fungerar den även bl a som fritidsgård, café, festlokal, arbetsförmedling och t o m som lektionssal. Utöver att träna brukar ungdomarna i området spela kort i lokalen, boende kommer dit för att bara prata och umgås. Andra som har problem kommer för att prata av sig med och få stöd av personalen och arbetsförmedlingens handläggare kommer hit med jämna mellanrum. Senast dagen innan Offensivs besök, fick två ungdomar jobb efter ett sådant besök.
Gymmet har även tagit emot högstadieelever från den närliggande Hermodsdalsskolan när den inte hade råd att anställa en idrottslärare.

– Allt känns mörkt, jag känner en stor besvikelse över att de tänker lägga ner mötesplatsen, säger eldsjälen bakom verksamheten Sahbi Hemissi uppgivet till Offensiv.
Han berättade vidare om när en åttioårig kvinna från området kom till honom gråtandes och undrade ”Vart ska jag ta vägen nu”?
– Efter att jag började komma hit känner jag mig mycket tryggare i området, förklarade en av de boende bittert och fortsatte att berätta för Offensivs reporter om hur Sahbis House fungerar som en oerhört viktig mötesplats för såväl unga som gamla och om hur här byggs ömsesidig respekt och ovärderliga sociala relationer mellan de boende. Verksamhetens sociala vikt har intygats skriftligt av såväl Malmö kommuns sociala resursförvaltning, som flera socialsekreterare, kriminalvården och Heleneholms gymnasium.
Samtidigt som stadsdelsnämnden finansierar sex heltidstjänster på det närbelägna Växthuset, där det idag inte finns någon fungerande verksamhet, drar man in den enda heltidstjänsten och hyresbidraget för det mycket populära Sahbis House.
Utan tvekan är det en mycket märklig prioritering, men denna nedskärning är framför allt en del av en mer omfattande nedrustning av en av de allra fattigaste delarna av Malmö. Under de senaste åren har hela fyra fritidsgårdar stängts i stadsdelen och idag finns ingen fungerande utöver Sahbis House.
Kommunen har också skurit bort högstadiet från Hermodsdalsskolan och tvingar nu barnen att gå flera kilometer till skolan i Lindängen.
Flera borgerliga politiker har i ren populism uttalat stöd för Hemissis verksamhet i Fosie. Men alla som följt allianspartiernas nedskärningspolitik på både lokal och riksnivå vet att detta enbart är tomma ord som endast syftar till att försöka vinna billiga poäng. I själva verket är borgarna ännu värre när det gäller attacker på boende i de fattiga områdena.

Politikerna motiverar beslutet med att hänvisa till den av EU pådyv­lade konkurrenslagstiftning som förbjuder att offentliga medel ­finansierar verksamheter som kan konkurrera med det privata näringslivet.
I detta fall är det uppenbart att Sahbis House inte är en näringsverksamhet, utan i första hand en social verksamhet.
Den verkliga orsaken bakom nedläggningen är ekonomisk. Fosie stadsdel ligger 10 miljoner kronor över budgeten och den rödgröna majoriteten ser en chans till kortsiktiga besparingar.
Men dessa besparingar kommer i slutändan oundvikligen att innebära högre sociala och ekonomiska kostnader.
Stängningen av Sahbis House är en allvarlig attack på stadsdelen och måste besvaras med beslutsamma protester!

Verksamhetens fortsatta existens är idag mycket osäker och lever nu en månad i taget. Viktiga erfarenheter från bland annat Pantrarnas kamp i Göteborgs förorter visar att politikernas beslut inte är huggna i sten. Allt handlar om styrkeförhållanden och i vilken omfattning de drabbade kan mobiliseras till kamp.
De boendes vrede över beslutet måste omsättas i konstruktiv kamp för att kräva resurserna tillbaka till samhället. Det sociala nätverk som finns kring Sahbis House är utan tvekan en unik resurs och ungdomarnas energi skulle kunna användas till en omfattande kampanj.
 Som ett första steg kommer protestlistor att spridas till besökarna som var och en kommer att samla in namn för kravet på att rädda Sah­bis House.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!