”Män tjänar mer än kvinnor – nu vill politikerna göra gapet ännu större”

2013-04-24 15:25:07
Kommunal har en bra slogan i avtalsrörelsen: ”Män tjänar mer än kvinnor – nu vill politikerna göra gapet ännu större”. Det är helt rätt att peka ut dem som alltid pratar om jämställdhet men genomför motsatsen, nämligen kommunals motpart: politikerna.

Kommunal kräver att de anställda ska få 1 740 kronor på tre år. Arbetsgivarna i SKL (Sveriges Kommuner och Landsting vars styrelse utgörs av politiker från alla stora partier) säger istället 6,8 procent.
Det innebär att de med lägre löner (under 25 000 kronor) får mindre i kronor räknat än vad industriarbetarna fick – trots att man kommit överens om att industrin ska vara riktpunkten.

Under tio år har skillnaderna mellan industriarbetaren och t ex undersköterskan ökat – för att bryta utvecklingen är krontalspåslagen helt avgörande. Idag tjänar en industriarbetare i snitt 3 000 kronor mer än en kommunalare. Politikerna tjänar långt mycket mer.
Fastighets fick igenom ett avtal som gav just 1 700 kronor på tre år där minimilönerna höjs med samma krontal som resten.
Andra krav från Kommunal är bland annat färre delade turer, rikt­linjer för arbetskläder och en maxgräns på två år för blandade visstidsanställningar.

När detta skrivs har Kommunal lagt ett strejkvarsel som berör 8 971 anställda i 100 kommuner till den 29 april. Bland annat bespisningsperso­nal, vaktmästare och lokalvårdare på skolorna berörs.
Medlingssamtal pågår och det är inte troligt att strejken verkligen bryter ut, eftersom både LO och Kommunals ledning vill undvika ­konflikt.

– Det som gäller på måndag om varslet går i kraft är att inga arbetsuppgifter som hör till vaktmästare och bespisning i Stockholms samtliga 182 skolor, Komvux och Kulturskolan får utföras. Bara chefen själv får utföra uppgifter, som att låsa upp skolan. Ingen arbetsplats får heller nyanställa.

– Vi är en jätteorganisation med 100 år av strejktradition – så vi har styrkan, manade Mirjami Lärkälv, viceordförande skolsektionen Kommunal på ett stort strejkmöte i Stockholm den 23 april.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!