”Marknadshyror blir följden”

2007-04-18 14:29:52




Offensiv åkte ut till Rinkeby för att besöka hyresgästföreningens kontor mot utförsäljning av allmännyttan. Väl i Rinkeby är Stockholm stads Bilda bostad-kontor, med sin budget på 20 miljoner och stora lokal i Folkets hus, omöjligt att missa. Offensiv kikade in där också för en gratis kopp kaffe. Det blev två helt olika samtal. Men högerns argumentation; att det är bra, tryggt och lönsamt – ja, till och med integrerande – att äga sin bostad, får gott om utrymme i media.
I den här artikeln får därför stadens ombildningskonsult stiga åt sidan för att ge plats åt ombildningsmotståndet.

Janne Hanspers på hyresgästföreningens kontor kallar Bilda bostads kampanjsatsning i förorten för en chimär: den riktiga striden om allmännyttan står i innerstan och i närförorterna. Drygt hälften av Stockholmshems innerstadslägenheter ligger i fastigheter där man ansökt om att bilda bostadsrättsföreningar, medan siffran för ytterstaden är sex procent (Dagens Nyheter den 11 april).
Det har sagts att Hyresgästföreningens och stadens kontor ligger ”vägg i vägg”. Det är nu inte riktigt sant: Hyresgästföreningens kontor ligger ett par hundra meter bort, instoppat bland gårdarna på Hindertorpsgatan. Det är uppenbart att Hyresgästföreningen inte spelar i Bilda bostads 20 miljoner kronors-division. Janne, Cecilia Brodin och Mohamed Ahmed trängs i ett rum med sina skrivbord och bokhyllor.
Medan ombildningskonsulten inte ville fokusera på bostadsombildningsfrågans politiska dimension, upprörs hyresgästföreningen över att det inte finns någon debatt – och att politikerna medvetet verkar gömma sig i sitt stadshus när någon efterlyser diskussion.
– De ser inte samhällsstrukturen, säger Cecilia, och menar att politikerna inte vill se att frågan om allmännyttan ytterst handlar om hur samhället ska se ut, om bostaden ska vara en rättighet eller en marknadsvara.
Hur bostadsmarknaden ska se ut är en fråga där gräsrötterna faktiskt inte kan köras över: ett enat motstånd bland de boende gör en ombildning omöjlig.

Utfrysning

För de som inte har råd att köpa sin lägenhet finns ju möjligheten att bo kvar som hyresgäst i bostadsrättsföreningen.
Nio av tio av de bostadsrättsföreningar som bildades mellan 1999 och 2004 har hyresgäster, och även om det fungerar i en del fall, säger Janne att många får problem när det plötsligt är grannarna som fungerar som hyresvärd:
– Det är ingen hit att bo kvar. Ett exempel är en man boende vid Odenplan som ringde mig. Grannarna hade ombildat och alla hade köpt – utom han. De hade försökt övertala honom och nu pratade de inte med honom längre utan behandlade honom som luft, hejade inte i trappen, såna saker. Där gick ju han och fem miljoner kronor som de skulle kunna sänka sina boendekostnader med.
Som hyresgäst i en bostadsrättsförening förlorar man möjligheten att göra interna lägenhetsbyten och många vittnar dessutom om sämre service och underhåll.
Att utförsäljningen skulle vara ett integrationsprojekt fnyser Janne åt.
– Att man blir svensk av att äga sin bostad – vilket uttalande! Det är ju rent rasistiskt – som om folk härute inte skulle vara lika svenska som vem som helst, säger han och syftar på Kristina Axén Olins häpnadsväckande ord som avslöjar vad svenskhet betyder för henne.

De rikas ghetton

– Sen är det ju så att ska man satsa pengar på att åtgärda segregation ska man satsa dem på Danderyd och Täby, det är ju Stockholms mest segregerade områden.
Trots den massiva utförsäljningskampanjen, har moderaterna mage att säga sig vilja ”rädda hyresrätten”. Stockholms integrationsborgarråd Kristina Alvendahl fick presentera förslaget, som innebär att hyresgästerna i Stockholmsförorterna får dubbla poäng i bostadsköerna, på DN debatt. Det var inte mycket till fikonlöv, en gång.
– Att ge hyresgästerna dubbla poäng! Och att DN släpper in en artikel som är så jävla tunn på debattsidan! Våra artiklar tar man däremot inte in, konstaterar Janne.
Ett annat fikonlöv är inställningen till bruksvärdesprincipen. För bara ett par år sedan ville moderaterna ha marknadshyror. När man nu säger att man är för bruksvärdesprincipen, är det inte mer än en tom fras:
– Marknadshyror blir ju följden i alla fall, när man tar bort de lägenheter som sätter hyrorna, säger Janne.
Med marknadshyror säger man också att fler lägenheter byggs, eftersom fastighetsägaren kan tillåtas ta ut hyror som med god marginal täcker byggkostnaderna.
– I Norge införde man marknadshyror och sa att det skulle byggas fler lägenheter. Det byggdes inte ett hus! Det enda som hände var att de som ägde husen skrattade hela vägen till banken.

Organisera motmöten!

Flera gånger i veckan är Hyresgästföreningen med på informationsmöten ute i stadsdelarna. Janne, Cecilia, Mohamed och de andra sitter bara ett telefonnummer bort: ring dem för ett motmöte om Bilda bostad ska göra reklam i bostadsområdet! Och kom ihåg att det breda motståndet är oöverträffat. För det är som Janne säger:
– Jag ensam kan stå och vifta med armarna på tre-fyra möten i veckan. Men det är vi tillsammans som måste göra något.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!