Marxism och feminism

2006-12-10 16:55:02
Rättvisepartiet Socialisternas kvinnostudiedag i år var mycket inspirerande och lärorik. Förutom de intressanta och innehållsrika inledningarna som hölls, försiggick livliga disskusioner.

Dagen introducerades med ”Arbetarkvinnornas parti i valet”, med Ingrid Eriksson som inledare. Det pratades bland annat om hur vi övertygar lågavlönade kvinnor att ta strid för sina rättigheter, och att ett framgångsrikt sätt att göra det på är att stödja Rättvisepartiet Socialisterna (RS), som är ett arbetarparti och står på de lågavlönades sida.
Elin Gauffin talade efter lunch om ”Vad är marxism?” där hon bland annat sa emot fördomen om att marxister har för enkla lösningar. Istället menade Gauffin att vi har en av de mest komplicerade lösningarna på samhällsproblemen idag.

”Inga egoister”

Hon bemötte även det borgerliga påståendet om att vi människor till naturen är egoister. RS och övriga marxister pekar på att människor tvingas vara egoister för att överleva i detta kapitalistiska samhälle.
Sist ut var Karin Wallmark med det otroligt intresseväckande ämnet ”Sexism inom reklam och media”. Det gav en överblick över det sexistiska utbudet av program som tv-kanalerna har idag, samt av tidningarnas utseendefixering och reklamens könsrollsbevarande roll.
Dagen var lyckad och med festen som anordnades efteråt blev den fulländad, med enastående mat, trevligt sällskap och 80-tals-dessert.

Niki Göransson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!