Massdemonstrationer för aborträtt på Irland

2012-11-22 12:11:07
Nu skakas Irland av massdemonstrationer för aborträtt. Detta efter Savita Halappanavars tragiska och onödiga död till följd av att läkarna förvägrat henne abort.

Redan tidigare under hösten var pro-choice-rörelsen under uppsegling, som Offensiv har rapporterat om.
Lördagen den 17 november samlades 20 000 människor i Dublin till en mycket känslofylld ­demonstration, liksom i en rad andra städer på Irland och i andra länder.

Den 21 november är det en internationell protestdag.
Savita Halappanavar var gravid i 17:e veckan med fruktansvärda magsmärtor. Hon höll på att få missfall. Ändå förvägrades hon abort och ­avled därför själv i blodförgiftning.
Halappanavar var ursprungligen från Indien och protesterna har spridit sig dit. Läkarna besvarade hennes vädjan om abort med ”Detta är ett katolskt land”.

Irland har den hårdaste abortlag­stiftningen i världen – inskriven i konstitutionen.
Rättvisepartiet Socialisterna har tagit initiativ till en demonstration den 21 november utanför irländska ambassaden i Stockholm och Offensiv kommer att fortsätta att bevaka rörelsen.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!