Massgrav i Kongo efter polisens dödsskjutningar

2015-04-15 14:03:56
En massgrav utanför Kongos huvudstad Kinshasa innehåller troligast offer för polisens dödskjutningar mot demonstranter i januari.

Det misstänker oppositionella liksom Human Rights Watch, som kräver en demokratiskt förankrad utredning.

Massgraven med 421 kroppar upptäcktes av närboende på grund av stanken från ruttnande kroppar. Regeringen erkände då att nedgrävningen hade skett på natten den 19 mars, men uppgav att de flesta kropparna var dödfödda barn. Gravplatsen markerades inte med skyltar eller på annat sätt.

Protesterna i januari bröt ut sedan presidenten Joseph Kabila manövrerat för att försöka förlänga sin mandatperiod som går ut nästa år. Stora demonstrationer, som dominerades av studenter och ungdomar, krävde presidentens avgång. Polis och militär sattes in och minst 42 personer dödades. Oppositionella i Kongo hävdade att offren var många fler. Human Rights Watch har också rapporterat att kroppar försvann.

Det politiska läget i Kongo är fortsatt spänt, med stort missnöje med Kabila, som dock har haft starkt stöd från Västmakterna, de styrande i Kina och de stora gruvbolag som plundrar landet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!