Massiv manifestation mot nazism i Umeå

2013-09-09 20:52:36
Var det 3000, eller 4000, eller kanske till och med 5000 umebor som kom till Rådhustorget ikväll, måndag den 9 september? 
Uppfattningarna gick isär, men helt klart var att mötet på torget gav ett massivt svar på nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsens (SMR) försök att genomföra en demonstration i 
centrala Umeå två dagar tidigare.

Det var cirka 20 medlemmar i den ytterst våldsamma nazistgruppen SMR som plötsligt dök upp på gågatan i centrala Umeå lärdagen den 7 september. De förolämpade personer och gick till fysiskt angrepp mot personer som tog avstånd från deras budskap. 

Nazisternas möte omringades snabbt av cirka 500 umebor och efter en kort stund ingrep polisen och körde iväg nazisterna. Flera av nazisterna misstänks för olika brott.

Initiativet till svaret i form av en antirasistisk demonstration två dagar senare togs av en facebookgrupp. Att gensvaret blev så massivt är ett gott betyg åt den långa antirasistiska traditionen i Umeå, som bland annat gjort att Sverigedemokraterna aldrig lyckats få något fotfäste i staden.

Om uppslutningen och den starka beslutsamheten att inte ge rasister och nazister något utrymme som var styrkan i demonstrationen, så fanns det också svagheter. Arrangörerna gjorde allt för att ge mötet en opolitisk karaktär.  
Detta var oerhört märkligt med tanke på att de åtta talarna så gott som uteslutande var kända politiker, bland annat två riksdagsledamöter och den före detta invandrarministern och landshövdingen Georg Andersson.

Det politiska budskapet kan sammanfattas med att talarna pekade på nazistorganisationernas våldsamma historia,  behovet av att manifestera mot detta och att Umeå ska vara en stad som är öppen för alla människor. Gott och väl så. Men samtidigt otillräckligt. 

Att rasismen kan få fotfäste beror till stor del på den högerpolitik som både Alliansen och Socialdemokraterna har fört. Arbetslöshet, nedskärningar och bostadsbrist i kombination med en allt hårdare flyktingpolitik öppnar dörren för rasistorganisationernas propaganda. Men det sades tyvärr inte inför de tusentals åhörarna på torget i Umeå.
RS Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!