Massiva protester i Husby

2007-11-30 11:02:08

foto: Sebastian Olsson
Barn och föräldrar från Dalhagsskolan demonstrerade mot skolnedläggningen både på förmiddagen och på kvällen.

Minst 500 husbybor demonstrerade på torsdag kväll mot Svenska Bostäders planerade lyxrenoveringar och rivningar av flerfamiljshus på Trondheimsgatan som modell för hela Järvalyftet samt mot nedläggningen av Dalhagsskolan, där föräldrarna organiserat en skolstrejk hela dagen. ”Vad ska vi göra? Rädda Husby, vägra flytta!” och ”Vad vill vi ha? Dalhagsskolan kvar”, ljöd slagorden.

Vreden kokar i Husby över den maktfullkomliga brist på respekt som visas både Dalhagsskolans elever och föräldrar och hyresgästerna, som om dagens planer för Järvalyftet inte stoppas leder till högre hyror i Husby än i Hammarby Sjöstad med en folkfördrivning, en ekonomisk och social rensing, som solklar konsekvens.
Efter brandtal av en lång rad fantastiska kvinnor i alla åldrar, utlovades stöd av både Hyresgästföreningens ordförande Terje Gunnarsson och oppositionella ledamöter i Svenska bostäders styrelse (mp och v), medan Terese Lindbergs (s), vice ordförande i Svenska Bostäder, varken uttalade något klart ställningstagande mot de planerade lyxsaneringarna eller rivningarna.
Svenska Bostäders vd Göran Wendel höll en defensiv ton som menade att man måste ta till sig av opinionen, men gav inga konkreta svar ens på kravet att de så kallade flyttvärdarnas trakasserier av de boende på Trondheimsgatan 26-32 omedelbart stoppas. Detta är något som hyresgästerna i Nätverket Järvas Framtid nu kräver att hyresgästföreningen måste insistera på som en förutsättning för varje meningsfullt samråd.
Arrangörerna i nätverket Järvas Framtid uppmanar alla boende att vägra skriva, vägra flytta. Krav ställs på tvärstopp av den planerade lyxrenoveringen av Trondheimsgatan 26-32, stopp för flyttvärdarna och minst ett års rådrum för att hitta former för en upprustning som dagens hyresgäster har råd med. Krav ställs också på utställningar, remisser och demokratisk debatt om hela det planerade Järvalyftet – något som hittills totalt lyst med sin frånvaro.
Kampen fortsätter både för att kommunfullmäktige river upp beslutet att lägga ned Dalhagsskolan och för en upprustning av Järvaområdet på de boendes villkor.

För mer info om Nätverket Järvas Framtid, kontakta:
Sandra Amini
Sonja Columbus
Kerstin Eriksson
Gunnar Johansson
Arne Johansson

0709-903840

För Lokala hyresgästföreningen
Jorge Silva
0707-508519

För Dalhagsskolans föräldrar
Nagat Abubaker
0762-459547

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!