Masskamp i Brasilien

2013-06-29 17:02:46

foto: Natalia Medina
Cristina Fernandes och Marcus Kollbrunner talade på mötet.

Under Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger har vi besök av Marcus Kollbrunner och Cristina Fernandes från RS systerparti i Brasilien, LSR (Frihet, Socialism och Revolution). De redogjorde för situationen i Brasilien idag, under den masskampsrörelse som nu växer fram.

Cristina Fernandes inledde med att berätta att den tändande gnistan var höjningen av busspriserna, som lett till att många inte har råd att förflytta sig. Den första demonstrationen mot detta samlade runt 2 000 personer och spred sig fort. Polisen svarade med våldsam repression och media svartmålade protesterna. Trots det fick protesterna stort stöd.

Folk som var på väg till demonstrationerna greps bland annat för att de hade färg eller till och med vinäger i väskorna, då vinäger används när man fått pepparspray i ansiktet. Bland annat greps en av våra kamrater som var på väg till en demonstration. Polisen försöker på så sätt skapa en stämning av rädsla.
Bland annat skjuter de gummikulor mot demonstranter. Femton journalister träffades av gummikulor när de var där för att kunna rapportera om händelserna, och en av dem förlorade synen på höger öga.

Protesterna beror även till stor del på förberedelserna inför fotbolls-VM nästa år. Det spenderas miljarder kronor på att bygga olika stadium inför ”för-VM” och VM. Inför byggandet av stadion för själva VM vräks 200 000 personer från sina hem. Nära stadion ligger ett indianmuseum och även en by där det bor urinvånare, och de kastas ut mot sin vilja för att man ska bygga en enorm parkeringsplats inför VM.

Utanför matcherna i ”för-VM” samlas folk för att demonstrera, och vid matchen mellan Brasilien och Uruguay var det fler personer utanför än inne på arenan, vilket i ett fotbollsland som Brasilien säger mycket om kampstämningen.

Regeringen försöker desperat få tillbaka stödet från folket, genom att säga att det pågår en statskupp och att folk därför måste stödja dem. Samtidigt finns det en allmän stämning mot politiska partier, vilket högerpartierna försöker underblåsa för att regeringen ska förlora stöd.

Många protesterar även för kvinnors rättigheter i och med en diskussion om ett nytt lagförslag. Det som diskuterats av politiker är att kvinnor som har våldtagits inte ska få ha rätt att göra abort, vilket de idag har. Istället ska de få ett barnbidrag för att ta hand om barnet. Skulle det genomföras är det ett hårt slag mot kvinnors rättigheter, men redan nu protesterar arga kvinnokämpar.

Marcus Kollbrunner berättade om bakgrunden till protesterna. Brasilien har länge setts som ett land som det går mycket bra för, med förhoppningar om ökande tillväxt. Regeringen har varit väldigt populär och har nästan haft monopol på styret av landet. Men systemet är korrupt, och för att vinna makt är regeringen en koalition av 20 partier.

Många inom de fattigare skikten har de senaste åren konsumerat betydligt mer genom krediter, vilket påverkat ekonomin mycket. Men nu börjar bubblan spricka då folk har stora skulder och inte kan få fler krediter, och konsumtionen sjunker igen. De senaste årens tillväxt har sjunkit fort, vilket slagit hål på den ytliga känslan av välbefinnande. Nu har många inte ens råd att ta bussen; det viktigaste har inte alls förändrats.

Det är nu väldigt viktigt för vänstern att växa i Brasilien. Vänstern har haft en del svårigheter, då folk generellt är emot partier. Men PSOL som vi är en del av har växt fort och fördubblade antalet kommunfullmäktigeledamöter under senaste valet. Det finns en ökande medvetenhet bland arbetarklassen och de fattiga, och vi måste visa att vi är ett riktigt alternativ mot de etablerade partierna.

Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!