Masskampen fällde CPE-lagen

2006-12-09 23:22:53
I tisdags marscherade tusentals på Frankrikes gator för att fira segern mot landets högerregering. Dagen innan hade först president Jaques Chirac och sedan premiärminister Dominique de Villepin meddelat att den hatade CPE-lagen, som gav arbetsgivarna rätt att sparka nyanställda ungdomar under 26 år utan motivering, slopas.

Att CPE-lagen skrotas, eller åtminstone läggs på is, är en seger för masskampen som ger eko över hela Europa.

En seger som ger eko
”Den franska regeringens försök att mjuka upp anställningstryggheten är steg för steg på väg att kollapsa. Detta är ett allvarligt bakslag för avregleringen av Europas arbetsmarknad”, skrev den brittiska tidningen Financial Times i en ledare dagarna innan den franska regeringen drog tillbaka sitt förslag.
Det krävdes drygt två månader av kamp för att nå denna framgång. En kamp som sett både strejker, massdemonstrationer, ockupationer av universitet och skolor samt blockader av vägar och järnvägar. Sedan februari har fem stora riksomfattande mobiliseringar genomförts. Den 4 april nådde proteströrelsen sin höjdpunkt – mer än tre miljoner gick ut på gatorna. Inte sedan maj 1968 har så många varit ute på gatorna och demonstrerat.

Varnar för ”franska sjukan”
Regeringen, som börjat tro på sin egen odödlighet efter att ha lyckats sitta kvar trots de protester och svidande nederlag man drabbades av när det blev nej till EU:s grundlag i folkomröstningen 2005, är nu splittrad.
Proteströrelsens omfattning och utgång har levererat en tydlig varning till andra regeringar i Europa. ”Franska sjukan hotar hela Europa”, skrev Dagens Nyheter i en uppgiven ledarkommentar dagen efter demonstrationerna och strejkerna den 28 mars. Budskapet från Frankrike är: Kamp lönar sig.

Budskapet – kamp lönar sig
Visserligen är detta långt ifrån de sista slaget om den framtida arbetsmarknaden men att CPE avskaffas gör det svårare för andra regeringar att genomdriva liknande försämringar.
Också de marknadsliberala talibanerna i centerpartiet tvingas nu säga att ”vi är inte helt religiösa i den exakta utformningen av vårt förslag” (centerpartiets ekonomiske talesperson Roger Tiefensee till Göteborgs-Posten 11 april).

Vad säger centern nu?
Centern kopierade den franska regeringens förslag och försvarar än idag att unga arbetare ska tvingas jobba under giljotinen.
Den moderatledda alliansen har inte stuckit under stol med att man vill skapa en låglönemarknad för att pressa löner och anställningvillkor. Även socialdemokrater, som den förre SSU-ordföranden Jan Nygren, har uttalat sig för en försämring av lagen om anställningsskydd (las).
CPE-lagen ingick i ett batteri av åtgärder för att försämra anställningstryggheten och hade föregåtts av den CNE-lag som regeringen fick parlamentet att anta i augusti förra året. CNE gav företag med färre än 20 anställda rätt att provanställa arbetare under två års tid utan anställningsskydd. Den fackliga ledningen gjorde inget för att stoppa CNE.
Den franska arbetsgivarorganisationen Medef, som först stödde regeringens CPE-lag men sedan kritiserade samma lag, vill att CNE ska omfatta alla företag.
Det var pressen underifrån och ungdomens kamp som tvingade fackledningen att till sist mobilisera mot CPE. Efter den historiska manifestationen den 4 april gjorde den fackliga ledingen klart att det nu var slut på mobiliseringar. Man ansåg att det räckte att visa styrkan, inte att fullt ut använda den för att fälla regeringen och ersätta den med en arbetarregering.

Nytt arbetarparti behövs
Efter segern är det än mer troligt att socialistpartiet vinner presidentvalet 2007. Men ”socialist”-partiet är inte något alternativ. Det är därför det behövs ett nytt arbetarparti, som förenar kampvilja med verklig socialistisk politik. För detta kämpar Gauche Révolutionnaire (CWI i Frankrike).

Per Olsson

Kampen dag för dag:
16 januari 2006 Premiärminister Dominique de Villepin presenterar det regeringsförslag som bland annat innehöll förslaget om en ny anställningsform för ungdomar under 26 år – CPE, le contrat première embauche (första anställningskontraktet).
7 februari Den första landsomfattande massprotesten genomförs mot regeringspaketet från den 16 januari. 200 000 till 400 000 deltar.
7 mars En ny stor aktionsdag, minst 500 000 deltar. Aktionerna organiseras av studentorganisationer och fackföreningar. Strejker förekommer inom transportsektorn.
Hälften av alla universitet är nu ockuperade.
11 mars Kravallpolis stormar Sorbonneuniversitetet, som ockuperats.
18 mars Drygt 1 miljon människor demonstrerar mot CPE och andra försämringar som parlamentet klubbat igenom utan debatt.
28 mars Strejker och demonstrationer stannar Frankrike. Tre miljoner på gatorna.
4 april Största protestdagen – mer än tre miljoner demonstrerar på över 200 platser.
Dagen efter inleds förhandlingar och de styrande signalerar ret-rätter. Studentorganisationerna och fackföreningarna ger regeringen tio dagar att avskaffa lagen.
10 April Både president Chirac och premiärminister de Villepin annoserar att CPE-lagen ska skrotas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!