Massmobiliseringarna fortsätter i Grekland

2008-12-14 11:10:21
Onsdagens generalstrejk (10 december) var den fjärde i år och den andra på två månader, Den var en stor framgång, med tiotusentals deltagare i demonstrationer i Aten,Thessaloniki och andra städer.
Detta var särskilt viktigt efter den omfattande förstörelsen och plundringen från anarkistiska grupper på måndagen, som spelade en roll för att avråda folk från att delta i demonstrationerna av rädsla för sammandrabbningar med polisen och attacker på demonstranterna.

Regeringen kontaktade GSEE och ADEDY (de fackliga landsorganisationer för arbetare i den privata och den offentliga sektorn) och bad dem skjuta upp mobiliseringen för generalstrejken på grund av att det varit demonstrationer överallt samtliga fyra dagar dessförinnan och attacker på polisstationer från arga ungdomar.
De fackliga ledningarna vägrade ställa in strejken, men de ställde in de gående demonstrationerna och samlade bara till stående manifestationer i Aten och andra städer. Men Syriza (en koalition av den radikala vänstern) och KKE (kommunistpartiet) organiserade sina egna demonstrationer Syriza marscherade till fackets massmötet, men KKE hade sina egna samlingar.
Regeringen försökte skrämma folk från gatorna genom att sprida ett rykte att man tänkte införa undantagstillstånd och skicka ut armén på gatorna i de större städerna. Trots dessa rykten genomfördes massmötena och var stora framgångar.
Många kom till massmötena för första gången i sitt liv. Exempelvis chefer eller ägare på småföretag som deltog tillsammans med sina anställda. Andra exempel var kemister som gav gratis ansiktsmasker och mediciner till demonstranter ifall polisen skulle attackera med tårgas och andra kemikalier.

Stämningen var mycket militant, i motsats till de fackliga ledarnas tal. Ledarna representerar Pasok (det socialdemokratiska oppositionspartiet) ochND (regeringspartiet Ny demokrati) och var skräckslagna och försonliga. Det enda de föreslog var en ny demonstration, men inte en ny strejk, när budgeten ska antas av parlamentet kring jul. Detta när det finns en allmän stämning i samhället att få slut på den här regeringen och störta den.
Massmötena var helt fredliga. Ingen förstörelse, ingen attacker på byggnader, motorcyklar, bilar, ingen plundring och inga sammandrabbningar med polisen. Detta visar att arbetarklassens massa har en helt helt annan attityd än de anarkistiska grupperna ochultravänstergrupperna som ockuperat Polytekniska universitetet och justitiedepartementet, som genomför ständiga attacker på polisen och utropat en "revolution" (särskilt efter kravallerna i måndags kväll).
Vid slutet av massmötena på onsdagen skedde begränsade sammanstötningar mellan anarkistgrupperna och polisen, men inget avgörande, mest de vanliga skärmytslingarna. Det pågår en massa diskussioner inom vänstern i Grekland om kravallerna. Xekinima (CWI i Grekland) förstår helt och fullt ungdomarnas ilska när de kastar sten på polisen, men förklarar att rörelsens styrka är dessa stora massa. Grupper som enbart har "gerillakrig" på gatorna mot polisen som sitt mål, eller ännu värre, att förstöra allting och plundra, kan bara spela en kontraproduktiv roll, eftersom det underminerar möjligheten att bygga en enad mass-arbetarrörelse, som är den enda kraft som kan erbjuda en väg framåt.

Det viktigaste nu är att se hur massrörelsen kan gå framåt. Igår (torsdag 11 december), var elever och studenter ute på gatorna. Det finns ingen centralorganisation för eleverna, så det sker massor av lokala mobiliseringar. Studenterna, som är bättre organiserade men också mycket splittrade, har utlyst massmöten i städerna idag. Det finns ett upprop för ett "massmöte för all utbildning" i Aten nästa torsdag, den 18 december, vilket Xekinima helhjärtat stödjer.

Elever och studenter kan agera som katalysator för rörelsens fortsättning. lärare på alla nivåer är beredda att delta. En massrörelsen av ungdomar och lärare kan utvecklas de närmaste dagarna och ge ett exempel och vägledning för resten av samhället. Huvuduppgiften för vänsterkrafterna, i allmänhet, är att erbjuda ledning för detta. Xekinima fokuserar sin krafter på denna uppgift.

Det största hindret för att rörelsen ska gå vidare är å ena sidan fackföreningarnas roll, då de kontrolleras av Pasok, och å andra sidan det faktum att vänstern är splittrad, särskilt på grund av KKE, som ser inte ser den härskande klassen och den kapitalistiska staten med regeringen som sin huvudfiende, utan Syriza.


Xekinima kämpar därför för:

o För en ny våg av ockupationer av skolor och universitet

o För att Greklands fackliga centralorganisationer kan utlysa en generalstrejk, före jul

o Att vänsterns styrkor samlas i en enhetsfront, för att ta rörelsen framåt

o För att Syriza utlyser sina egna massmöten i alla städer under nästa vecka

o För bygget av kampkommittéer (aktionskommittéer) i alla områden, med alla skikt som deltar i kampen

o För att regeringen störtas och ersätts av en vänsterregering som reflekterar ungdomens och arbetarnas rörelse, på ett socialistiskt program

Takis Giannopoulos, Xekinima, (CWI Grekland)

12 december 2008

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!