”Massmord i Mogadishu”

2007-04-18 14:22:39
De senaste veckorna har över 1 000 människor dödats i de värsta striderna på 15 år i Somalias huvudstad Mogadishu. Enligt FN har 124 000 människor flytt huvudstaden.

Offensiv har intervjuat Adan Warsame, själv somalier, som berättar om situationen i hemlandet.
– Man har använt bomber och missiler mitt inne i tätbefolkade områden. Överlevande drar kroppar från civila ur ruinerna. Runt om på gatorna ligger liken. Det är ett verkligt massmord!
De blodiga striderna är en direkt följd av den invasion som Etiopien genomfört.

Är det bevisat att USA står bakom Etiopien?
– Ja! USA kunde inte acceptera att de islamiska domstolarna tog makten i Somalia under fjolåret. Men till skillnad från fallet Irak agerade man här via Etiopien, som uppmanades att invadera Somalia. En förevändning var att det i Somalia skulle finnas islamister med kopplingar till terrordåd i Kenya och Tanzania. USA har också deltagit i kriget med bombplan.

Vad var den egentliga anledningen till invasionen?
– Dels handlar det om ”kriget mot terrorismen”, där islam blivit en av huvudmotståndarna. Men man har också hittat olja i Somalia på sistone.

Vilka var egentligen de islamiska domstolarna?
– I 16 år har Somalia saknat en riktig stat. Landet styrdes istället av krigsherrar som styrde i sitt eget lilla distrikt – som de behagade. Mogadishu var uppdelat mellan flera olika krigsherrar som tog upp ”tullar” från vägar och flygplatser. De islamiska domstolarna finansierades från början av affärsmän i huvudstaden, som ville ha ett organ som kunde döma i tvister, exempelvis i olika affärsuppgörelser. Men domstolarna fick allt mer betydelse som ett sorts upprätthållare av lag och ordning, även bland många fattiga somalier.

Hur kunde domstolarna få så mycket inflytande?
– Från början var även de islamiska domstolarna begränsade till var sin liten del av Mogadishu. Men när domstolarna fick allt mer inflytande attackerades de av krigsherrar som kände sin makt hotad. Detta ledde till att domstolarna enades i ett förbund.
– I juni 2006 tog så domstolarnas förbund makten i den största delen av södra Somalia. Till allas förvåning sveptes de USA-stödda och välbeväpnade krigsherrarna bort på några veckor. Vägtullarna försvann, flygplatsen och hamnen kunde öppnas igen. Efter 15 år av ständig oro kunde människor i Mogadishu äntligen röra sig på gatorna utan att för varje steg oroa sig att bli av med sina pengar, sin mobiltelefon eller rent av bli mördad. Att domstolarna kunde ta makten berodde dels på att de åtnjöt ett visst förtroende hos folk. Dels nådde man dessutom en överenskommelse med krafter inom klansystemet som hade ledsnat på krigsherrarnas uppdelning av landet.

Är de islamiska domstolarna islamiska terrorister som USA påstår?
– Domstolarna är inga talibaner eller al-Qaida. Däremot finns grupper inom domstolarna med en strikt tolkning av sharia. Dessa grupper försökte på egen hand införa förbud mot såna saker som musik, fotboll och drogen khat. Men förbuden mötte ett folkligt motstånd. Andra krafter inom domstolarna var också emot förbuden.
– Och trots att domstolarna hade makten kunde folk som kritiserade domstolarna uttala sig fritt i media. Detta är inte möjligt idag.

Hur ser framtiden för Somalia ut?
– Tyvärr står vi inför en lång period av nya strider. Å ena sidan tror jag inte att motståndarna mot ockupationen kommer att lägga ned vapnen. I folkmun kallas regeringen bestående av exkrigsherrar redan ”den etiopiska regeringen”. Jag tror inte heller att ockupanterna kommer att klara av att försona olika klaner och etniska grupper i landet.
– Men ockupationen måste upphöra. Oavsett klantillhörighet är också de flesta somalier emot ockupationen. Runt om i hela världen har exilsomalier protesterat. Vi hoppas kunna organisera en protest också här i Umeå.
Patrik Brännberg


Rättvisepartiet Socialisterna står för:

  • USA och Etiopien ut ur Somalia

Med garantier för alla folks rätt till självbestämmande kan somalier, eritreaner och etiopier kämpa tillsammans för fred, frihet, rättvisa och välstånd på Afrikas horn. En frivillig socialistisk federation öppnar vägen för att Afrikas horn i framtiden ska resa sig ur dagens förtryck och misär.

  • Stopp för kapitalistisk utsugning

Somalia har, liksom andra länder på Afrikas horn, rika naturresurser. Bara om de multinationella företagens makt bryts och naturresurserna istället ägs och exploateras under demokratisk kontroll av folkflertalet kan den ekonomiska grunden läggas för ett samhälle där rättigheter som arbete, sjukvård och skolgång blir tillgängliga för alla.

  • För en ny socialistisk massrörelse

Bara en rörelse baserad på vanliga, fattiga arbetare och bönder ur alla klaner kan på sikt erbjuda en framtid utan utländska ockupanter, krig, krigsherrar, kapitalistisk utsugning och ekonomiskt, politiskt och religiöst förtryck.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!