Massprotester runt om i Europa

2009-04-01 16:36:02
I flera städer runtom i Europa protesterade i lördags tiotusentals människor mot regeringarnas krishantering som innebär att arbetarna, arbetslösa, pensionärerna och unga får ta smällen medan bankernas och storföretagens vinster räddas. Dessutom ställdes det krav om att agera mot världsfattigdom och miljöförstörelsen.

55 000 människor demonstrerade i Tyskland, 35 000 i London, 20 000 i Österrike och 6 000 i Rom. Vidare ägde det rum protester i Frankrike och Spanien. Den aktuella anledning­en till protesterna är G20-mötet i London den 2 april då ledarna för världens 20 största ekonomier träffas för att diskutera krisen.
I Tyskland ägde protester rum i två städer. I huvudstaden Berlin demonstrerade 30 000 människor och i Frankfurt, Tysklands bankmetropol, 25 000. Huvudslogan var: ”Vi betalar inte för er kris”. Till demonstrationen hade över 100 organisationer mobiliserat, däribland Sozialistische Alternative – SAV, RS:s tyska systerorgani- sation. Flera lokala och regionala avdelningar av Tysklands största fackfö- reningar som IG Metall, ver.di (ungefär som Kommunal) och GEW (lärarfacket) hade mobiliserat sina med- lemmar, däremot inte de nationella fackföreningsorganisationerna. Inte heller DGB, tyska LO, anslöt sig.

Även vänsterpartiet Die Linke var en av organisatörerna, men bidrog ganska lite till själva mobiliseringen. I Berlin talade en av deras två ordföranden, Gregor Gysi, om att kapitalism är orsaken till krisen. Den an­dra ordföranden, Oskar Lafontaine, talade i Frankfurt. Han fick ta skydd mot kastade ägg av en del demonstranter som anser honom som enbart en vänsterpopulist. Demonstra- tionerna hade en tydlig antikapitalistisk profil med många hemmagjorda plakat och banderoller som uppmanade till förstatligandet av storföretagen samt en kista som symbol för kapitalisms gravsättning. Det var den största demonstrationen i Tyskland sedan krisen tog sin början förra året.
SAV ingrep i demonstrationen med banderoll, namnlista och tidning som uppmanade till en 24-timmars generalstrejk som nästa steg i kampen samt för förstatligande under arbetar­kontroll. Carsten Becker, fackklubbsordförande på Charité, Europas stör- sta sjukhus, och SAV-medlem, talade på demonstrationen i Berlin och fick en högljudd applåd för kravet på generalstrejk och en socialistisk lösning på krisen. Mer än 300 SAV-tidningar såldes i Berlin.

Även i London ingrep RS brittiska systerparti Socialist party med krav på en 24-timmars generalstrejk. Här fortsätter protesterna hela veckan. I Tyskland kommer nästa höjdpunkt i kampen den 16 maj, då tyska LO mobiliserar till en demonstration i Berlin på Europafackets protestdag (motsvarande aktion i Stockholm är inställd).
Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!