”Med kunglig glans”

2016-09-01 09:58:38
Som sig bör var det kung Carl XVI Gustaf som invigde det Svenska Kungsrallyt på Öland. Kungsrallyt, som bäst kan beskrivas som en exklusiv överklassresa innan det är dags för lunch och prisutdelning, startades i samband med att kungen fyllde 50 år och fick en Volvo PV 60 1946 i present av dryga 200 donatorer. Det är dessa donatorer som får delta i detta rally med ”kunglig glans”. Kungsrallyt och kungens bil har alltid startnumret ett. ”Alla djur är jämlika, men somliga djur är mera jämlika än andra”, som George Orwell skrev i sin bok Djurfarmen.  

Hur som helst, trots startnummer ett i den öländska gräddfilen blev det tvärstopp även denna gång för kungen, och funktionärer fick skynda till för att rulla igång donationsbilen så att inte kungen skulle missa lunchen.

Kungen, som äger aktier, bolag och fastigheter, har dock ingen brist på bilar. I hans garage trängs lyxåken med varandra. Enbart kungens nya Ferrari lär ha kostat  närmare en miljon kronor. Men han har råd. Kungen har en privat förmögenhet på minst 300 miljoner kronor. Till det ska läggas det årliga kungliga apanaget som regeringen ger för att smörja monarkin till ”näringslivets” stora glädje. ”Kungen öppnar internationella dörrar åt näringslivstopparna -– i gengäld backar de upp honom”, som tidningen Fokus anmärkte. 

Sedan 2009 har anslaget till kungahuset (apanaget) ökat med 23 procent, eller 25 miljoner kronor. I år får hovet totalt 135,4 miljoner kronor, mot 127,5 miljoner ifjol. Inga nedskärningar där inte. 

När kungen inte kör sitt eget race på Öland agerar han som en levande reklampelare för svensk kapitalism. Inte sällan gör han det med blicken vänd inåt – mot den egna börsen.

”Kungen och hans familj äger själva aktier i bolag som har åkt med på statsbesök. Som det i Brasilien i våras. Fem av de företag som åkte med för att främjas av kungen ägde han själv aktier i. Företagen tycker att de gynnades av kungens arbete”, konstaterade Sveriges Radio Ekot för några år sedan. 

En särskild koppling har kungen till Wallenbergfamiljen och dess finans- och industriimperium. Inte bara kungen, utan även andra medlemmar i kungafamiljen, äger exempelvis aktier i Wallenbergarnas investmentbolag Investor. Det är därför som monarkins hjärta klappar extra hårt för stridsflygplanet JAS, som produceras av Saabkoncernen där Investor är storägare.

Så gissa vem som är hedersgäst när Investor fyller 100 år i oktober. Svar: kungen.

När kungen själv fyllde 70 år i april i år stod miljardärerna och direktörerna – hovleverantörerna – på kö för att gratulera honom. ”Det är naturligt att näringslivet i samband med Kungens 70-årsdag framför sin uppskattning eftersom Kungens personliga engagemang betyder mycket för svenska företag”, som ”näringslivsorganisationerna” själva formulerade sin tacksamhet över monarkens alla drängtjänster. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!