Media- och polishets mot gatufesten

2008-09-28 17:52:38
Trappan utanför stadshuset i Malmö började fyllas av ungdomar vid halvåttatiden på fredagskvällen. Strax efter åt-ta fylldes gatan av musik från de två ljudbilarna och 700 människor som dansade för att ”visa ett Malmö där människor kämpar och slår tillba­ka, ett Malmö där vi står upp för varandra och förstår att vi bara genom att gå samman kan förändra samhället!”.

Gatufesten den 19 september, som arrangerades av ESF 2008 Action Network, var nog den bäst annonserade aktiviteten på European Social Forum.
Affischer och klistermärken täckte hela staden, en film hade lagts ut på youtu­be.com och en grupp bildats på facebook.com, och så vidare.
”Genom att ta över gatorna och fylla dem med det vi står för vill vi uppmärksamma ett Malmö som är långt ifrån politikernas putsade fa­sad”, skrev arrangörerna.
Stämningen var god, men trots att man från ljudbilarna uppmanade till lugn tog sig snart ett fåtal ungdomars missriktade ilska uttryck i några krossade fönsterrutor. Andra deltagare som försökte ingripa och stoppa stenkastningen blev själva attacker­ade.
Efter att ett av SEB-bankens kontor fått sina rutor krossade beslutade arrangörerna sig för att avrunda gatu-festen. Redan klockan elva på kvällen lämnade ljudbilarna platsen och med dem nästan alla deltagare.

Så länge det finns förtryck i samhället, så länge ungdomar utsätts för rasism, sexism, känner sig ostimulera-de i skolan, kränks i sin vardag och översköljs av orättvisorna runt om­kring dem världen över, kommer ilskan att pysa ut i form av klotter och krossade rutor. Att bara krossa rutor är emellertid ingen väg framåt, utan ger bara motståndarna en ursäkt att attackera oss.
Pengarna för att städa upp och sanera gatorna skulle inte ha gått till förskolorna, som politikerna brukar säga för att splittra upp kampen ge­nom att ställa arbetare mot ungdom­ar. Pengarna skulle ha gått ner i de ri- kas fickor i form av höjda politikerlö-ner eller sänkta skatter. Vi vill ta tillbaka gatorna, men inte bara för en dag. Då måste vi organisera oss.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!