Metro i gapet på finanshaj

2017-05-17 23:44:46
”Vad ska man makt till om man inte använder den”, sa finansmannen och numera även mediamogulen Mats Qviberg i en Dagens Nyheter-intervju i tisdags.

Efter många tvivelaktiga affärer, bland annat HQ-bankens kollaps, har Qviberg både makt och pengar. Annars skulle han förmodligen ha blivit fälld för svindleribrott i fjol. Men istället för att fällande dom kunde Qviberg börja köpa upp media som var till salu. I slutet av 2016 köpte han en fjärdedel av sajten Realtid. Sedan tog det inte lång tid innan köpet av Metros nordiska del.
Tilläggas bör att Qviberg inte precis har gjort sig känd som en vän av det fria ordet. Tvärtom. Journalister som har granskat HQ-skandalen eller som har rest frågetecken över att han rekryterat sina bundsförvanter från HQ Bank-tiden till Metro har mötts av sexistiska twittranden, stämningsansökningar eller har fått hotfulla telefonsamtal från Qviberg – allt för att skrämma till tystnad.
Det är ett mönster som nu går igen på Metro. De journalister som inte faller Qviberg i smaken är “stalinister som ska renas ut”. “Stalinister” är alla som “är obenägna att acceptera förändring”, enligt Qviberg i SVT Gomorron den 15 maj.

Qviberg har tillsammans sin kompanjon Christen Ager-Hanssen, som är ny styrelseordförande i mediebolaget, också låtit sig intervjuas av den rasistiska hatsajten Nyheter Idag, vars rötter kan spåras till SD:s järnrörsman Kent Ekeroth. I intervjun lovar Qviberg att Metro ska bli “mindre politisk korrekt”. Det ska utläsas som mer av ”alternativa fakta” och att aldrig mer publicera artiklar som exempelvis fastslår att “tiggarna inte styrs av kriminella ligor”, som Metro gjorde 2014.
– Det där är en typisk stalinist som vi borde bli av med, som skriver en sådan artikel mot bättre vetande, säger Qviberg till Nyheter Idag.
Efter det lämnade både kolumnister och samarbetspartners Metro. Qviberg själv menade att han inget visste om Nyheter Idag. En lögn förstås, som följdes av det numera obligatoriska “jag är missförstådd”.
Det finns ingen tvivel om att Qviberg köper media för att han själv och högerpopulismen ska få ännu en megafon. ”Använda makten”, säger Qviberg och marknadens diktatur tar ett hårdare strypgrepp om media. ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!