Miljardregn över Scanias ägare

2006-09-06 00:00:33




Scanias nedläggning av enheterna i Falun och Sibbhult beräknas ge bolaget en årlig besparing på 300 miljoner kronor.
Det kan jämföras med det nya miljardregn som Scanias aktieägare kan se fram emot. Mellan tre och nio miljarder kronor kommer enligt nyhetsbyrån Direkt att skiftas ut till aktieägarna 2007 – det vill säga mellan 10 och 30 gånger mer än det man säger sig spara på de två fabriksnedläggningarna.

– Det är makalöst, otroligt, säger Håkan Nordgren på IF Metalls verkstadsklubb i Falun till Offensiv, som också konstaterar att facket trots arbetarnas protester blev ”överkört” i de lokala löneförhandlingarna.
Allt pekar på att mycket mer än årets utdelning på tre miljarder kommer att delas ut till aktieägarna nästa år genom en så kallad aktiesplit.
Det var i samband med halvårsrapporten som Scania meddelade att företagsledningen ska ”se över kapitalstrukturen”, i linje med vad som redan skett i SKF, Atlas Copco och Electrolux. Den enda begränsning som Leif Östling, vd för Scania, ser är att han inte vill äventyra kreditbetyget A- från Standard & Poors.
Enligt den mest ”optimistiske” av de analytiker nyhetsbyrån Direkt talat med, Patrik Sjöblom på Cheuvreux, kan Scania dela ut så mycket som 8,7 miljarder i mitten av 2007 utan att förlora sin kreditvärdering.
Det skulle ge de största ägarna, Wallenbergsfären och Wolksvagen, cirka 1,4 respektive 1,7 miljarder.
2,75 procent, eller 550 kronor, blev årets löneförhöjning för IF Metalls medlemmar. Därutöver fick alla anställda 3 000 kronor i en engångsbonus inför semestern. Därmed garanterar årets avtalsresultat en fortsatt våldsam ökning av kapitalägarnas andel av produktionsresultatet, då företagets halvårsvinst ökade med 22 procent till drygt fyra miljarder kronor före skatt.
Trots nettoinvesteringar för 1,75 miljarder under första halvåret, ökade kassaflödet från 0,9 förra året till 3,3 miljarder första halvåret i år.

Fyllda kassakistor

– Än är det spekulationer, men det är klart att sånt här sticker i ögonen på våra medlemmar, säger Kjell Wallin, klubbordförande för IF Metall i Södertälje till Offensiv om nyhetsbyrån Direkts uppgifter.
– Vad gör man med en så stor kassa? Vi har reserverat oss förut mot stora utdelningar, men får svaret att det har vi inte att göra med så länge man investerar i vad som behöver göras, säger han.
Hur som helst förväntar sig facket att Scania nu ska visa sig generösa i förhandlingarna om ett trygghetsavtal. Förhoppningen är att avtalet ska ge goda avtalspensioner och stöd till omskolnin, studier och starta eget-möjligheter till de hundratals arbetare som förlorar jobbet i Falun och Sibbhult.

Vad betyder det här för nästa års avtalsrörelse?
– Ja, klasskampen mellan arbete och kapital fortsätter. Det blir jättetufft, jag har inga illusioner om något annat.
Enligt Kjell Wallin kommer Teknikarbetsgivarna också, trots rekordvinsterna och aktieutdelningarna, att tala om att högre lönepåslag ger negativa skevheter gentemot omvärlden.
– De vill också ha undantagsklausuler med möjlighet att gå under avtalen som i Tyskland, försämra arbetstiderna o s v, säger han.
Redan i mitten av september ska klubbarna ha skickat in sina avtalskrav till avdelningarna. I november ska sedan avtalsrådet spika kraven inför nästa års avtalsrörelse.
– Nu är det upp till medlemmarna att reagera, menar Kjell Wallin.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!