Miljardvinster och lägre löner

2016-11-09 13:55:43
De sex största vård- och omsorgsföretagen i privat regi gjorde förra året en sammanlagd vinst på 1,5 miljarder kronor. 

Samtidigt är arbetarnas löner inom privat regi lägre än för de kommunanställda. I de privata bolagen är också deltids- och visstidsanställningarna fler. Det framgår av en granskning som Kommunalarbetaren har låtit göra.

Hos privata vård- och omsorgsföretag tjänar anställda i snitt mindre än inom kommunerna, och andelen deltids- och visstidsanställda är fler. Samtidigt gör bolagen enorma vinster. De sex största bolagen gjorde tillsammans en vinst på 1,5 miljarder kronor bara under 2015.

Andelen deltidsanställda är generellt sett hög inom branschen; 58 procent inom kommunal verksamhet och 61 procent inom privat verksamhet. Andelen av dessa som ofrivilligt jobbar deltid är 25 procent inom kommunal och 45 procent inom privat verksamhet. 

Tydliga löneskillnader syns också bland heltidsanställda inom kommunal och privat verksamhet. Inom äldreomsorgen är snittlönen för undersköterskor och vårdbiträden 25 100 kronor i månaden kommunalt och 23 300 kronor privat.

Systemet med många deltidsanställda och visstidsanställda är ett sätt att ”effektivisera”, att vara mer ”flexibel”. Det betyder i praktiken att företaget vill ha möjligheter till att maximera vinst­erna och spendera så lite pengar som möjligt på anställningar. 

Ett motto som används av flera privata vård- och omsorgsföretag är ”kostnadseffektiva intäktskonstnärer”. Det handlar om att ha så små kostnader och så stora intäkter som möjligt. Det är tack vare detta som vinsterna kan bli så höga. 

Det som kostar mest inom vård och omsorg är personalen. Om personalkostnaderna hålls nere blir vinsterna högre. Det kommer sig då naturligt att vinstdrivande företag har sämre villkor och löner för personalen och, om möjlighet finns, även mindre personaltäthet. 

Vinster i välfärden är en stöld från kommunerna och därmed skattebetalarna, från personalens hälsa och välmående och från brukarnas livskvalitet. Det är hög tid att ta tillbaka pengarna till välfärden ur riskkapitalisternas fickor. Välfärdsföretag måste återtas i offentlig regi helt utan vinstintressen, med en rejäl upprustning med fler boenden och vårdplatser, förbättrade löner och villkor för anställda och högre personaltäthet. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!