Miljardvinster och skandaler på friskolor

2011-10-05 15:31:04
Den nystartade friskolan Fredens skola, i Kortedala i Göteborg, stängdes den 29 september efter endast fyra veckor. Detta som ett resultat av att Skolinspektionen beskrivit verksamheten som kaosartad.

Många friskolor drivs med vinsten som första prioritet istället för utbildningen.
Kritiken mot Fredens skola har varit allt annat än mild. Lärare och elever har berättat om hur det förekommit fysisk och verbal misshandel. På fyra veckor halverades antalet elever från 118 till 58.
Göteborgs-Posten rappor­terade om hur anställda beordrats jobba extra på fritidshemmet, vilket skolan i fråga varken har tillstånd eller bidrag till att bedriva. Detta har resulterat i allt tyngre arbetsdagar för de anställda och att kontakten med elever och föräldrar har prioriterats bort.

Skolan har idag blivit en öppen marknad för företag och kapitalister. Siffror från år 2010 visar att det bara i Göteborgsregionen finns upp till 25 bolag som driver gymnasier och grundskolor (GP 30/6-10). Sveriges kommuner betalar årligen 22 miljarder kronor till friskolor. Detta sker samtidigt som friskolorna i Göteborg förra året hade en vinst på 1 miljard kronor. Pengar som till största del går rakt ner i aktieägarnas fickor.
Rättvisepartiet Socialisterna menar att skolan och utbildningen inte är till salu och att det som krävs är en upprustning av den kommunala skolan.
Attackerna får inte stå obesvarade. Det som krävs är kamp underifrån, där lärare, elever och föräldrar sätter ner foten och kräver en förändring.
I Göteborg har Socialdemokraterna i år genomfört nedskärningar inom skolan på nära en kvarts miljard kronor. Detta medan kapitalister och högerpolitiker skryter om en välfungerande friskola. Samma friskola som roffar åt sig de sista pengarna från en redan slaktad offentlig sektor.

Linnéa Wallberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!