Republikaner i senaten, som ansåg att man måste ställa hårdare krav på företagen (bland annat om att ytterligare sänka lönerna), röstade dock emot och nödlånet stoppades.
De amerikanska biljättarna är i kris, och har bett den amerikanska regeringen om nödlån för att inte gå i konkurs.
Bilförsäljningen i USA föll med 36,7 procent i november och nådde därmed den lägsta nivån sedan oktober 1982.
Tisdagen 2 december inleddes utfrågningen av de tre stora biltillverkarna, där man inför kongressen presenterade sina åtstramningsplaner.
GM har sagt sig vara redo att slakta upp till 31 000 jobb, stänga nio fabriker och antingen minska, sälja eller lägga ned tre ytterligare märken utöver Hummer som redan är till salu. Ford säger att man måste tala med bilfacket, United Auto Workers (UAW) för att spara in på löner, förmåner och arbetsvillkor.
UAW-ledningen ställer sig på företagens sida och går med på dramatiska attacker på arbetares villkor. Efter utfrågningarna och diskussioner mellan demokrater och republikaner lades ett förslag till räddnings- paket för bilindustrin fram.
Förslaget innebar kortfristiga lån på 15 miljarder dollar (122 miljarder kronor), som skulle tas från det paket som tidigare i år godkändes för satsning på utveckling av miljöbilar.
Men natten till fredag den 12 december röstades nödlånen ner i senaten. Republikaner som i senaten rös- tade emot paketet skyller på att UAW:s eftergifter inte går tillräckligt långt.
Enligt ett avtal mellan UAW och bilföretagen ska Detroits lönekostnader pressas ner till samma nivå som utlandsägda konkurrenters fram till år 2012. En timanställd vid Toyota i USA kostar i snitt 45 dollar (365 kronor) i timmen, inklusive förmåner, jämfört med 70 dollar (568 kronor) i timmen för en anställd vid GM (E24 den 13 december).
På de utlandsägda bilfabrikerna i södra USA finns det inga fackföreningar.
I ett uttalande från Vita huset underströks det att det skulle vara oansvarigt att låta Detroitföretagen gå omkull: ”Under normala ekonomiska förhållanden skulle vi föredra att marknaden får avgöra hur det ska gå för privata företag. Men med tanke på hur svag USA-ekonomin är för närvarande kommer vi att överväga andra möjligheter. Inklusive, om så blir nödvändigt, att använda TARP-programmet [stödpaketet till banker och Wall Street] för att undvika en kollaps för de problemtyngda biltillverkarna” (Dagens Industri den 15 december).
Skulle bilindustrin tillåtas gå under får det förödande konsekvenser för miljontals människor.
Bilföretagen måste förstatligas under arbetarnas demokratiska styre, det är enda vägen för att rädda jobben.
Johanna Evans